lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de juliol, 2009

ERC escenifica la signatura de la pau interna

esquerra 040709 CATinfo

La renúncia oficial de Carod-Rovira a disputar el lloc de cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament va ser l'escenificació pública de la voluntat de pau entre els dos sectors tradicionals d'ERC. Avui, al Consell Nacional, el president dels republicans ha complert amb la promesa de l'octubre passat d'obrir l'executiva a altres sensibilitats, amb la incorporació de persones afins al vicepresident del Govern.

El 80% de l'executiva, 201 dels 238 consellers nacionals, han donat suport a Puigcercós, i amb la incorporació dels carodistes Marina Llansana, Carles Mundó i Lluís Salvadó sembla que s'estableix la pau interna. Amb tot, el sector crític liderat per Uriel Bertran en queda fora.

Montilla insisteix que hi haurà un acord de finançament històric

Montilla 040709 CATinfo

El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, augura un bon acord de finançament amb l'Estat, de la mateixa manera que el Govern està resolent "la resta de problemes endèmics del país", entre els quals ha citat el dèficit d'infraestructures o la sequera. Montilla ha donat garanties d'un bon acord perquè el Govern ja ha rebutjat una xifra d'ingressos addicionals pel nou finançament que quintuplicava l'acord del 2001. Pel que fa als terminis en què es materialitzaria l'acord, Montilla no ha volgut precisar, però ha dit que serà "en les pròximes setmanes".

"Estem en un moment decisiu de la història de Catalunya, i aquesta vegada, els socialistes són i seran els protagonistes principals", ha conclòs. En aquest aspecte, el president de la Generalitat ha lloat el paper del PSC per haver "trencat amb 23 anys de polítiques de dreta emmascarades en un suposat patriotisme que tenia molta èpica però molt pocs resultats".

650 anys del naixement de la Generalitat, a Toluges

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va participar ahir en els diversos actes organitzats per l'Ajuntament de Toluges (Rosselló) per celebrar els 650 anys del naixement de la Generalitat de Catalunya i per commemorar els 350 anys del tractat dels Pirineus. Acompanyat de l'alcalde, Louis Caseilles, Carod-Rovira va fer una ofrena floral al monument del Camp de Maig, el lloc on es va fer l'assemblea de la Pau i Treva de Déu a iniciativa de l'abat Oliba, l'any 1027. Posteriorment, es va traslladar al Centre Cultural El Mil·lenari on després de descobrir una placa commemorativa d'aquesta jornada, va participar en l'acte central d'aquesta celebració.

CiU acusa el Govern de paralitzar les obres d'escoles per la retallada pressupostària

CiU ha acusat el departament d'Educació de paralitzar les obres de nous centres a Catalunya per la retallada pressupostària de 900 milions d'euros que va anunciar fa poc el Govern, i que afectaran en 86 milions d'euros menys Educació.

"Pel que sabem, es veurà molt afectada la construcció de nous centres", ha afirmat la diputada Irene Rigau en una entrevista a Europa Press, i ha explicat que el departament que dirigeix el socialista eMaragall està frenant molt la construcció dels nous edificis licitats.

Ha detallat que a "molts" municipis amb obres licitades el departament "els està dient que no", i ha explicat que "paralitzar les obres és una forma de no gastar, tot i que després cal invertir en prefabricats".

"La Conselleria pot estalviar en poques coses, pot optimitzar recursos i revisar la previsió de la plantilla i el seu creixement", ha augurat. Rigau assegura que resta a l'espera de reunir-se amb el departament perquè expliqui com afrontarà el principi de curs. "Cada grup d'alumnes necessita un professor i l'única cosa que varia és quantes hores pot fer el mestre", ha conclòs.

El PNB adverteix que Euskadi no és un altre Perejil per conquerir

Urkullu 040709 CATinfo

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha afirmat des del cim del Gorbea que "Euskadi no és Perejil, ni un punt estratègic en què alguns clavin els seus estandards com a signe de conquesta".

Urkullu ha pujat fins a la creu de ferro ubicada al cim d'aquesta muntanya acompanyat d'altres dirigents del PNB a Biscaïa, Andoni Ortuzar, Josu Erkoreka i Izaskun Bilbao, i de prop d'un miler de persones que han secundat la crida dels nacionalistes per desplegar una gran ikurrina.

L'executiva del PNB havia convocat una marxa simbòlica duent una ikurrina a les espatlles, en senyal de rebuig a la col·locació per part d'un grup de militars de l'exèrcit deTerra d'una bandera espanyola gegant sobre aquesta creu durant unes maniobres realitzades la setmana passada. Urkullu: "Euskadi no es Perejil ni un islote en el que algunos claven su estandarte como signo de conquista"(GARA)

Una vintena de pagesos tallen la N-II per la prohibició d'usar maquinària agrícola per prevenir incendis

pagesos 040709 CATinfo

Una vintena de pagesos s'han manifestat aquesta tarda a Tàrrega (Urgell) en protesta per la prohibició d'usar maquinària agrícola per prevenir incendis i han tallat l'antiga N-II amb quatre tractors i una recol·lectora.

Pagesos d'altres localitats lleidatanes, com Agramunt (Urgell), Guissona, Torà i les Oluges (Segarra), s'han sumat a la protesta amb diverses accions reivindicatives.

El sindicat Unió de Pagesos ha convocat aquestes manifestacions per protestar per la decisió del departament d'Interior de la Generalitat de prohibir l'ús de maquinària agrícola entre les 14.00 i les 17.00 hora per prevenir incendis.

Isabel-Clara Simó: Hi ha vida abans de la mort?

Es pregunta Seamus Heaney, el millor poeta viu, segons diuen els entesos, en un vers memorable: "Hi ha vida abans de la mort? Ho han escrit amb guix en una paret del poble" (la deplorable traducció és meva). No ens pensem que és una boutade del premi Nobel britànic, sinó una pregunta sobre la realitat i l'imaginari. Si em permeteu la paràfrasi, jo em pregunto si hi ha llibertats després de la democràcia. Sé que hem progressat molt -els uns més que les altres: hi ha gent que no progressa gens, mal que voldria-, sobretot en tecnologia, des de materials de construcció fins a microcirurgia, però les grans troballes dels segles XVII i XVIII de què estem tan ufanosos, i que afecten no sols la ciència sinó la política, han progressat? Veig uns pocavergonyes que continuen al poder malgrat ser pocavergonyes públics; veig un cop d'Estat condemnat però que en veu baixa hom diu: "Òstima tu, quin descans, aquests indigenistes americans..." Veig compromisos polítics conculcats cada dia. Veig la befa permanent al poble català i la implacable persecució de la llengua. Alhora, i en un sol dia, puc xerrar amb l'independentista Alfons López Tena (no solc fer profecies, però serà president de la Generalitat, ja ho veureu), saludar un dels millors poetes vius catalans, Miquel Desclot, contemplar l'esplèndid espectacle de la Lloll a la Villarroel, llegir el discurs de Joan Solà, que ara és al cim de la glòria amb tot el mereixement i que els ha cantat les quaranta als pares (i mares) de la pàtria, i parlar amb Josep Maria Pujol, el nostre medievalista més rigorós, que val un Potosí. Veus? Potser sí que hi ha vida abans de la mort. I potser Catalunya encara existeix. Tot i que no n'estic certa, ai, las!