lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de juny, 2010

Oriol Junqueras: S'ha acabat!

Elaborem una eina per poder gestionar millor el país, l'estatut. La treballem, la lluitem, la consensuem, surt a empentes i rodolons, ens la retallen a Madrid, però malgrat això els catalans decidim tirar-la endavant. És intolerable que el Constitucional es carregui el pobríssim finançament que havíem aconseguit, que es carregui els articles sobre llengua, sobre el poder judicial a Catalunya, i un llarg etcètera. És que ni tan sols ens permeten que tinguem un Síndic de Greuges amb plens poders. Ni tan sols això! S’ha acabat. Hem de sortir democràticament i educadament de l’Estat espanyol. L’Estat espanyol no ens vol. I us puc ben assegurar que, després d’estar un any al Parlament Europeu, a Europa sí que ens volen. He parlat privadament amb comissaris europeus, amb alts funcionaris, i us puc dir que Europa ens acceptarà si ho decidim democràticament. El millor que podem fer és integrar-nos plenament a Europa. Perquè a Europa la crisi econòmica és molt molt més feble. L’Estat espanyol és crisi tant econòmica com política. Hem de fer un cop de cap. Hem de decidir si volem romandre en un Estat que ens porta a la crisi econòmica i política, o bé si volem ser un dels estats més avançat d'Europa. És l'hora de decidir. I no estem en temps de demores...

Oriol Junqueras

La PDD es desmarca de la resposta unitària: 'Prou estatuts, ara toca independència!'

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) ha volgut aprofitar la retallada de l'Estatut per deixar clar que aquest històric 28 de juny ha significat la fi de l'autonomisme. 'Ni Espanya ni el Tribunal Constitucional no han de tenir la sobirania de Catalunya perquè aquesta només correspon als catalans i catalanes', ha reiterat la plataforma sobiranista en un comunicat. Per la PDD, l'Estat espanyol 'ha exhaurit la via autonomista' i per tant 'l’única sortida viable és l’exercici del dret a l’autodeterminació per escollir quin ha de ser el futur de la nostra nació'.

Òmnium proposa una manifestació 'massiva' el 10 de juliol

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha apostat per convocar una manifestació el pròxim dissabte 10 de juliol, després que el TC hagi dictat la sentència sobre l'Estatut avui dilluns. Casals ha assegurat que tots els grans partits polítics catalans de tradició democràtica -tots a excepció del PP- han expressat el seu suport a aquesta manifestació, que demostrarà el rebuig de la societat civil catalana a la ingerència del Constitucional espanyol. Casals s'ha mostrat més prudent a l'hora de valorar la possible implicació del PSC, però està convençuda que finalment també s'hi sumarà. L'objectiu de la manifestació, ha dit, no és tant 'defensar aquest Estatut, sinó la voluntat del poble de Catalunya'. De fet, Casals pretén que els polítics 'respectin la voluntat del poble que els ha votat' i continuïn funcionant segons l'Estatut votat pels catalans, fet que conduirà a un xoc de legitimitats entre la veu dels catalans i la veu de 10 magistrats espanyols. Casals reconeix que serà una posició difícil per a la Generalitat, però que 'si abdiquen també és fatal: és la pèrdua de confiança total'.

López Tena: 'Amb això s'acaba l'autonomia'

'Amb aquesta sentència s'acaba l'autonomia'. Així de clar i contundent ha estat el jurista Alfons López Tena, en les valoracions de la flamant sentència del TC espanyol sobre l'Estatut. Per Tena, la retallada dels 14 articles i la 'reinterpretació' d'una vintena de punts més suposa que 'dins l'Estat espanyol no s'hi pot fer res més'. Tena ha volgut recordar que la sentència posa en dubte qüestions com impostos, la bilateralitat de les relacions de la Generalitat amb l'Estat o la mateixa existència de les vegueries. 'Amb aquesta sentència, queda clar què és l'autonomia dins l'Estat', ha assegurat Tena, per qui 'només queda oberta la via de la independència'. 'Això és el final', ha reblat Tena, 'només es podrà solucionar canviant la constitució espanyola, en cas que els espanyols estiguin disposats a canviar-la, o amb la independència, si el poble català s'hi decanta'.

Puigcercós constata que la creació d'un estat català independent és 'l'únic camí realista i viable'

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha advertit aquest dilluns que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut és un 'atac a la dignitat i a la llibertat' dels catalans, a més d'una 'estocada mortal' a l'Estatut que fa que avui hi hagi més independentistes. Per Puigcercós, la la resolució demostra que la creació d'un estat català independent és 'l'únic camí realista i viable'. El president d'ERC fa una crida a respondre de forma 'unitària, serena i contundent' al 'xoc de legitimitats' entre la voluntat popular catalana i la de 10 magistrats d'un TC 'fortament desprestigiat' i 'camp de batalla' dels interessos de PP i PSOE. Puigcercós també ha recordat que l'Estatut aprovat al Parlament de Catalunya ja va patir una primera retallada al Congrés espanyol i que ara, després d'una 'segona retallada greu' ha quedat clar que allò que vol una part significativa dels catalans no cap a la Constitució espanyola.

bloc de Joan Puigcercós: Declaració institucional davant la Sentència del TC

El TC sentencia l'Estatut i certifica la fi de l'etapa autonomista

...per quan vingui un altre juny... L'agonia de l'Estatut ha arribat al seu punt i final. Al voltant d'un quart de vuit del vespre d'aquest dilluns 28 de juny s'ha sabut que els magistrats del TC han aprovat la darrera ponència, de manera que la retallada del TC ha quedat sentenciada per una majoria simple de 6 a 4, amb els ponents conservadors oposant-se a la resolució proposada la presidenta María Emilia Casas, que incorporaria fins a vuit vegades expressions defensant la 'indivisible unitat d'Espanya' per contrarestar el terme nació que defensa el preàmbul. A falta de conèixer els detalls de la retallada, que ja s'han comunicat a les parts, els partits polítics rebien la possibilitat de la sentència definitiva amb divergència d'opinions. Des de Madrid el PSOE tornava a insistir aquest dilluns en la plena 'constitucionalitat' del text, mentre que el PP s'ha afanyat a demanar respecte per la sentència. Des de Catalunya les reaccions han estat més contundents: Mentre que ICV ha proposat tornar a celebrar un referèndum per tornar ratificar l'Estatut, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha augurat l'inici d'una 'involució autonòmica' que només es pot superar exercint el 'dret de decidir'. Des d'Esquerra 'l'esquarterament' de l'Estatut també passa pel dret de decidir, i Ignasi Llorente ha assegurat que la retallada farà que molts federalistes s'acostin a l'independentisme. Avui/El Punt: El TC fulmina l'Estatut

VilaWeb: El TC consuma la retallada final de l'estatut

directe.cat: El Constitucional intenta preservar la 'indissoluble unitat d'Espanya', alhora que n'expulsa Catalunya

El Triangle: El Tribunal Constitucional retalla 14 articles de l’Estatut de Catalunya

eNotícies: Regal a l'independentisme

eldebat.cat: El Tribunal Constitucional avala la ponència de Casas sobre l'Estatut per sis vots a quatre

elPeriódico: El TC rebaixa el llistó de l'Estatut

laVanguardia: Varapalo del TC a las aspiraciones de Catalunya en lengua, Justicia y tributos catalanes

Iu Forn: Espanya ha dit adéu Catalunya!!! (Avui/El Punt)

Oriol Junqueras aconsegueix fer retirar els símbols franquistes de l'Eurocambra

El Comitè Artístic del Parlament Europeu ha decidit retirar els símbols franquistes de la Constitució espanyola exposada a l'Eurocambra des de 1998 -el jou, les fletxes i el lema Una, grande y libre-, tal com l'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, havia posat de manifest en dues cartes al president de la institució, Jerzy Buzek. L'eurodiputat republicà havia comunicat a Buzek que la presència de símbols franquistes ofenia profundament la sensibilitat democràtica dels ciutadans europeus i, en especial, la dels republicans que van sofrir la repressió franquista.

'La decisió del Parlament és una demostració que a Europa preval la lògica i el sentit democràtic, a diferència de l'Estat espanyol, on molt sovint la ideologia política passa per davant de qualsevol altre criteri, ja sigui amb el Tribunal Constitucional o amb el corredor mediterrani', ha afirmat Junqueras. 'El que a l'Estat espanyol li sembla normal, a Europa no ho és', ha reblat l'eurodiputat.

Junqueras també ha recordat: 'Quan Catalunya sigui independent de ben segur que el Parlament no enviarà a l'Eurocambra cap regal que contingui simbologia d'extrema dreta.'

28-J: Jesús Vázquez es converteix en el primer home que surt nu a la portada d'"Interviu"

El presentador Jesús Vázquez es converteix en el primer home que apareix nu a la portada de la revista "Interviu" en els 34 anys d'història d'aquesta publicació.

Vázquez surt a la portada amb motiu de la celebració aquest dilluns del Dia Internacional de l'Orgull Gai i cedirà tots els diners que obté per aquesta portada a l'agència de l'ONU per als refugiats (ACNUR) per a la construcció d'una escola en un dels campaments de refugiats de Dadaab (Kènia). Els nus de Jesús Vázquez van acompanyats d'una entrevista que fa al presentador la periodista Mamen Mendizábal.

Ernest Benach: Llibertats i valors en el dia de l’Orgull LGBT

El G-20 fracassa

Un guió sense sorpreses. La cimera del G-20, que aquest cap de setmana ha reunit a Toronto els líders de les principals economies industrialitzades i emergents del planeta, ha seguit fil per randa les expectatives (és a dir, poques) que els experts i els seus participants hi havien dipositat abans que Canadà donés el tret de sortida a la quarta trobada d'aquest fòrum mundial. No hi va haver, doncs, cap gol a l'últim minut. Després de dos dies de reunions, la cimera va tancar ahir amb acords prou amplis per no aprofundir en les tensions i abraçar les postures divergents que envoltaven dues de les qüestions claus: la discussió entorn de si s'havia de prioritzar la retallada del dèficit estatal o mantenir els plans d'estímul econòmic per afavorir el creixement i els límits de la regulació bancària. VilaWeb: El G-20 tanca la cimera amb una declaració d'intencions i sense acords concrets

Catalunya aixeca a Vic la seva primera Copa Amèrica d'hoquei patins

A la tercera va la vençuda. Després d'arribar en dues ocasions a la final de la Copa Amèrica d'Hoquei Patins i veure com l'Argentina s'enduia el títol en les dues ocasions, la selecció catalana ha trencat el malefici (3-0) i ha aconseguit aixecar per primera vegada la copa. I ho ha fet a casa, a Vic, que en aquesta ocasió era la ciutat que acollia el campionat. Amb un marcador més modest que el que ha deixat en els partits anteriors, però sense permetre ni un sol gol dels argentins, la quadribarrada ha guanyat clarament la final a la que arribava després d'apallissar totes les seleccions a les que s'ha enfrontat.

Unes 480 persones participen en la primera baixada Vogant per l'Ebre

Èxit de participació en la primera baixada Vogant per l'Ebre. Unes 480 persones van participar ahir en aquesta piraguada organitzada per l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), amb l'objectiu de potenciar la navegació fluvial pel riu. «Ha estat una sorpresa que vingués tanta gent», va reconèixer un cop finalitzada l'activitat Genoveva Margalef, directora de l'Idece. La ruta que es va seguir ahir, de 12 quilòmetres, es va iniciar a Vinebre i va acabar a l'embarcador de Móra la Nova, passant per paratges de gran interès natural. Els participants van fer aquest recorregut amb poc més de dues hores, més ràpidament del que estava previst, i amb el suport en tot moment de diversos monitors de les empreses de lleure que treballen al riu Ebre. «Hi ha participat gent de tot arreu, tant de la Ribera d'Ebre com també de Tarragona i altres llocs», va assegurar Margalef, i va afegir: «Tothom ha acabat tan content que hi havia gent que ja preguntava quan seria la pròxima edició.» En aquest sentit, la directora de l'Idece va declarar que la voluntat de l'Institut, tenint en compte la bona acceptació d'aquesta primera edició, és repetir l'experiència i convocar una altra baixada «però donant a conèixer un altre tram del riu». Josep Bayerri Raga: La navegació de l'Ebre per a turistes (Avui)