lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de gener, 2008

El 60,9% dels catalans es mostra insatisfet amb la situació política i econòmica actual

El 60,9% dels catalans es mostra insatisfet amb la situació política i econòmica en general, així com amb els partits i els polítics en el seu conjunt, segons l'índex de satisfacció política a Catalunya (ISP) fet pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del mes de novembre que ha estat presentat aquest divendres. En total, un 1,4% més que el trimestre anterior, passant així a ser la tercera vegada que els insatisfets representen dos de cada tres enquestats. Es tracta d'un dels percentatges més alts des de l'any 2005 i denota la crisi en les infraestructures a Catalunya i la insatisfacció generada entre els ciutadans. Per contra, un 39,1% mostra la seva satisfacció.

L'estudi correspon al darrer trimestre de l'any 2007, utilitzant per al seu càlcul els resultats del Baròmetre d'Opinió Política que va dur a terme el CEO durant el mes de novembre. Un moment polític marcat pel caos en infraestructures a Catalunya i, en concret, a Rodalies de Renfe, les crítiques a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i la seva no reprovació al Congrés dels Diputats, la manifestació convocada per la Plataforma pel Dret a decidir a Barcelona, la presentació del president de CiU, Artur Mas, de la refundació i la casa gran del catalanisme i les manifestacions del president Montilla a Madrid sobre la desafecció política de Catalunya respecta a Espanya.

ETA diu que Zapatero ha perdut ''una immillorable oportunitat'' per reformar l'Estat

ETA assegura que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, "ha pres la mateixa via" que els expresidents Felipe González i José María Aznar, ja que "ha perdut una immillorable oportunitat" per reformar l'Estat per "deixar que Euskal Herria segueixi el camí que vulgui". Així ho manifesta en una entrevista que demà publicarà el diari Gara en l'edició impresa i de la qual avui avança un fragment en la seva edició digital.

A entendre de la banda armada, "el més fonamental que no és que hi hagi el PSOE o el PP, sinó que l'Estat espanyol reconegui els drets d'Euskal Herria". Segons recull aquest avanç, ETA manifesta la seva opinió sobre l'evolució de la situació política des del final del procés de negociació i afirma, en aquest sentit, que "l'Estat espanyol no ha dut a terme una verdadera transició democràtica" i que Rodríguez Zapatero "ha pres la mateixa via que González i Aznar, ja que ha perdut una immillorable oportunitat per reformar l'Estat feixista que governa, per deixar que Euskal Herria segueixi el camí que vulgui".

La banda considera que "el fonamental no és si hi ha el PSOE o el PP, sinó que l'Estat espanyol reconegui els drets d'Euskal Herria". Després d'insistir en el dret del poble basc "al seu propi desenvolupament", cita els casos d'Escòcia i Kosovo, per subratllar que no estan "parlant d'utopies". En aquesta línia, assegura que "un poble, per garantir la seva supervivència, ha de saber estructurar-se, i és en aquest context" on situen el poble basc: "sobirà, amb el seu propi Estat", en un procés que, segons reconeix, "serà gradual". A més, ETA realitza una crida a la societat basca perquè "multipliqui els treballs de reconstrucció i perquè s'organitzi en la lluita".

GARA: «Lo fundamental no es si está el PSOE o el PP, sino que el Estado español reconozca los derechos de Euskal Herria»