lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de febrer, 2008

Ridao: Kosovo és un "precedent importantíssim" per a Catalunya i el País Basc

Ridao 180208 CATinfo El portaveu d'ERC al Parlament i candidat a les eleccions generals, Joan Ridao, ha advertit avui que la independència unilateral de Kosovo és un "precedent importantíssim" per a Catalunya i el País Basc, perquè demostra que "quan la gent vol la independència, cal acceptar-la" i ha anunciat que figurarà entre les seves prioritats traslladar el debat sobre el reconeixement de l'Estat independent de Kosovo al Congrés.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva nacional, ha criticat que "Espanya s'ha situat a la banda de Romania i Grècia, els estats més jacobins d'Europa ara mateix" negant-se a reconèixer la independència de Kosovo.

"Ni la França més jacobina i centralista de Sarkozy, que a més és un aliat tradicional i històric de Sèrbia, ha tingut la mateixa actitud que Moratinos o Zapatero", ha criticat.

Malgrat admetre que "Kosovo i Catalunya no són el mateix", ha advertit que "un dels primers debats" que els republicans traslladaran al Congrés serà el de la negativa del Govern a reconèixer la independència.

Herrera lamenta la "miopia política" del govern espanyol amb Kosovo

Herrera 180208 CATinfo El candidat d'ICV-EUiA per Barcelona a les eleccions generals, Joan Herrera, ha lamentat aquest dilluns "l'error garrafal" i la "miopia política" del govern espanyol de no donar suport a la declaració d'independència de Kosovo, que s'ha fet efectiva aquest cap de setmana.

Herrera ha assegurat que la situació a Kosovo "no té res a veure" amb Catalunya o amb Euskadi i que el govern espanyol, amb la seva actitud, "dóna ales a aquells que volen equiparar el que no és equiparable". Herrera considera que l'estat espanyol "s'està equivocant" quan "s'alia amb països com Rússia, Grècia o Xipre".

El PSC dóna suport al govern espanyol, que no reconeix la independència kosovar

França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit, Polònia, Bèlgica, Finlàndia i Dinamarca, entre altres, expressen el seu suport al nou Estat. Iceta 180208 CATinfo El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha donat el seu suport aquest dilluns a la posició del govern espanyol sobre la declaració d'independència de Kosovo. De fet, el ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha assegurat que l'estat espanyol és contrari a aquesta declaració perquè la considera "il·legal". En aquest context, Iceta ha assegurat que "no es pot comparar" Kosovo amb Catalunya ni amb Euskadi. "Kosovo és un país que ha patit molt i que no es pot sostenir ni des del punt de vista econòmic ni el de la seguretat", ha apuntat.

Icetat també ha recalcat que la declaració d'independència ha estat "unilateral" i ha assegurat que Kosovo "per si mateix no pot sostenir-se".

-A veure si ho entenc. Kosovo no es pot independitzar perquè és insostenible i, Catalunya i Euskadi, encara que són sostenibles, han de sostenir els castellans que no en tenen mai prou. UFFF ! Ara ho entenc !

La UE no arriba a un acord únic i deixa llibertat per reconèixer la independència de Kosovo

Els Estats Units ja l'han reconegut oficialment Kosovo 180208 CATr Cada membre de la Unió Europea decidirà si accepta o no la independència de Kosovo. Aquesta ha estat la decisió final sobre el posicionament de la UE en la creació d'aquest nou Estat.

Kosovo 180208 CATr

La reunió, que ha tingut lloc a Brusel·les, s'ha centrat en un text d'Espanya, que mostrava el seu rebuig inicial a la independència kosovar, sobre el qual la Presidència eslovena ha fet esmenes. A la fi, el president eslovè ha afirmat "la UE no reconeix cap país, el reconeixement està en mans dels Estats membre".

Les conclusions presentades pel ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos Moratinos destaquen que "els Estats membre decideixen, d'acord amb la pràctica nacional i amb el dret internacional, sobre les seves relacions amb Kosovo". Així, s'ha suavitzat la versió eslovena, que parlava més clarament del reconeixement de Kosovo com a Estat independent.

Segons aquestes conclusions, Espanya, Hongria i Grècia seran països que no reconeixeran Kosovo. D'altra banda, França ja ha enviat una carta per mostrar el seu suport a aquest nou Estat, que "en un futur creuen que formarà part de la UE juntament amb Sèrbia". Alemanya, Gran Bretanya i Itàlia també s'ha mostrat d'acord en el reconeixement de Kosovo.

Eto'o: "Amb Rijkaard ho tornarem a guanyar gairebé tot"

Eto'o 180208 El davanter Samuel Eto'o ha expressat la seva confiança en les possibilitats d'èxit del FC Barcelona aquesta temporada, en la qual manté les seves aspiracions de guanyar la Lliga, la Lliga de Campions i la Copa del Rei, i ha mostrat el seu suport a l'entrenador Frank Rijkaard quan se li ha preguntat per un suposat interès del club blaugrana a contractar al tècnic José Mourinho, assegurant que amb l'holandès el Barça ho tornaran a guanyar "gairebé tot".

Membres de les JERC s'encadenen i despleguen una pancarta a les portes de l'Arxiu de Salamanca per reclamar el retorn dels 'papers'

Membres de les JERC s'han encadenat i han desplegat aquest dilluns davant la seu de l'Arxiu General de la Guerra Civil, situat al carrer 'Espolio' de Salamanca, una pancarta amb el lema 'Trenquem les cadenes del franquisme. Volem tots els papers' per reclamar el retorn a Catalunya dels dos milions de documents (1.500 caixes) propietat d'ajuntaments, partits, sindicats i particulars, i dels set lligalls propietat de la Generalitat que no es van incloure la 'primera tramesa' dels 'papers de Salamanca'.

L'acció ha transcorregut sense incidents i sense la intervenció de la policia, que ha mantingut una vigilància discreta. En declaracions als mitjans, el portaveu nacional de les JERC, Gerard Coca, ha denunciat l'actitud del govern espanyol, que segons ha afirmat 'frena' de forma reiterada i 'per motius electorals' el retorn dels arxius, en una actitud 'vergonyosa' per part d'un govern d'esquerres.

Joan Grimalt.: «Els científics no hi som per decorar i que no es faci res, volem veure els canvis»

Considera que l'actual legislació en matèria de medi ambient és bona, però que «s'ha d'aplicar» per evitar que es repeteixin casos com el de la contaminació de l'embassament de Flix, un problema «històric» que s'afrontarà ara gràcies als treballs del projecte professional de la seva vida.

-Com s'explica que els peixos i les aus estiguin contaminats però que els aliments i l'aigua es puguin consumir?

-«Les partícules contaminants, normalment, es troben als sediments, no dissoltes o en suspensió. En els cas de les espècies triades com a marcadors tenim que la carpa és un peix escombriaire que remena els fangs per menjar-se els animals i la matèria orgànica que hi troba, i que el silur és el predador suprem, el que és al capdamunt de la cadena, i cada cop que puges un esglaó en la cadena tròfica la concentració de contaminants es multiplica per 3,5. A més, el silur menja molt de cranc americà, que també viu al fang. La bioacumulació explica que els peixos i les aus s'hagin contaminat i que els contaminants puguin passar a les persones si aquestes ingereixen animals contaminats, però no si beuen aigua perquè els contaminants, a l'aigua, no hi són.»

-Fa molts anys que coneix l'embassament, vostè. Sempre que ha anat a Flix ha begut aigua de l'aixeta?

-«Sí. Els estudis que s'han presentat a Tarragona tenen dos anys, jo en fa 14 que estudio l'Ebre. El 1983 vaig fer una tesi sobre els contaminants al Delta, als sediments de mar obert, i en veure el que hi vam trobar ens vam fixar en el riu. Va ser a posteriori perquè el tema deixava moltes preguntes obertes. Amb l'aigua del riu no hi ha cap problema des del punt de vista de la salut, jo bec i menjo a Flix ben tranquil des de fa temps. D'estudis sobre la salut de la gent de Flix, se n'han fet i la conclusió general és que els valors són els de la mitjana de tarragonins.»

VilaWeb/El Punt: Entrevista a Joan Grimalt, coordinador dels estudis sobre els llots de Flix.