lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de maig, 2008

Múrcia 3 - Barça 5 ... i ?

Puyal 170508 Si existís la dimensió desconeguda, els aficionats del Barça haurien somiat moltes vegades durant aquesta temporada per a l'oblit, un partit tan plàcid i benevolent, un xoc que ja quedés resolt al descans, com el d'avui a Múrcia per a més diversió de Giovani. Haurien volgut celebrar un duel, lluny de les angoixes d'aquesta Lliga i amb el clar convenciment, al final de la primera part, que davant no hi havia ni forces, ni interès, ni mentalitat per part dels jugadors de Javier Clemente, perquè es pogués donar una remuntada, en el que gairebé ha estat un xoc de pretemporada, si més no pel resultat. En el comiat de Frank Rijkaard, el Barça s'ha decidit finalment a llançar-se cap a una golejada que no servia per a res. Bé, almenys, per assegurar-se la tercera plaça i sobretot perquè Giovani, autor de tres de les cinc dianes, moltes vegades excessivament mal tractat, demostrés que pot tenir cabuda en el futur projecte de Pep Guardiola.

Etoo i Henry també s'han posat la careta de golejadors davant un Múrcia descendit, un Múrcia que només ha plantat cara durant els minuts inicials, i que després ha ressorgit en la fase final, quan el Barça, que ja es veia guanyador, ha abaixat la guàrdia.

Per fi Pinto (a la tercera, la vençuda) ha tingut una nit afortunada, tot i les tres dianes encaixades. Les seves intervencions han estat decisives perquè els seus companys poguessin golejar el Múrcia. Aviat ha obsequiat amb dues parades de mèrit, davant un llançament d'Alonso i un remat d'Íñigo, quan el Barça ja perdia per 1-0. Després del descans, ha tornat a ser determinant.

Perquè, tot i que la golejada final ha camuflat el resultat, el Barça ha començat perdent, després d'un error de Thuram, que ha permés que Ochoa rematés de cap a plaer. Per això, si no arriba a ser per la ràpida reacció de Pinto, segurament el comiat de Rijkaard hauria estat a l'altura de la mediocritat exhibida en aquesta Lliga.

Carod, Benach i Niubò fan una crida a la unitat perquè ERC faci un salt endavant

La candidatura a encapçalar Esquerra durant els propers quatre anys ERC Futur, formada per Ernest Benach i Rafel Niubò, ha fet avui a Barcelona el seu acte central de campanya, a què hi han assistit unes dues mil persones, segons l'organització. Benach ha fet una crida a la unitat del partit i ha dit que l'executiva haurà d'incorporar Joan Carretero i Uriel Bertran. Josep-Lluís Carod-Rovira, que apadrina la candidatura, també hi ha intervingut, així com dotze representants de les dotze agrupacions territorials del partit.

'Guanyarem no per humiliar ningú ni per excloure ningú, sinó per integrar i respectar tothom', ha dit Benach. També ha lloat la tasca que Joan Puigcercós i Joan Ridao fan al Parlament de Catalunya i al congrés espanyol, i ha apel·lat a la situació delicada en què diuen que es troba el país per justificar que Esquerra ha de ser un partit fort i unit.

La candidatura opina que el resultat del congrés del juny és d'allò més incert, perquè s'hi ha inscrit 4.077 militants dels 10.000 que té el partit, fet que dóna més pluralitat al procés.

SUPORTS A LA CANDIDATURA

Els quatre sectors d'ERC (ERC Futur, Gent d'Esquerra, Reagrupament.cat i Esquerra Independentista) preveuen que la jornada electoral del 7 de juny serà molt participada, podent implicar al 80% dels militants, atenent a la quantitat que s'han inscrit al congrés.

Puigcercós i Ridao també volien fer l'acte central de campanya avui al Palau de la Música Catalana, però ho van reconsiderar quan van saber que Benach i Niubò feien el seu. El faran el 24 de maig a l'Hospitalet de Llobregat.

Més d’un centenar de blocs contra el transvasament

L’oposició al transvasament de l’Ebre a Barcelona també s’ha fet sentir a internet. Més d’un centenar de blocs dels Països Catalans ja s’han adherit al Manifest Blocaire contra el Transvasament, que un grup de blocaires de les Terres de l’Ebre han promogut per expressar l’oposició de la comunitat blocaire catalana al projecte de la canonada que ha d’unir la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) amb la d’Aigües Ter-Llobregat (CAT). En un sol dia, el 15 de maig, més de 70 blocs van publicar el manifest, i la nit del divendres ja s’havia superat el centenar de blocaires adherits a la campanya. Els signants del manifest donen el seu suport a la manifestació que demà, 18 de maig, ha convocat a Amposta la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Entre els signants del manifest hi ha dos alcaldes, Pere Muñoz (Flix) i Andreu Martí (L’Ametlla de Mar), així com el president d’ICV a les Terres de l’Ebre, Jaume Forcadell.

MANIFEST BLOCAIRE CONTRA EL TRANSVASAMENT

Relació de blocs adherits

Les últimes pluges converteixen el decret del transvasament en paper mullat

Els cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasten la regió metropolitana de Barcelona han recollit en un mes per la pluja 58 hectòmetres cúbics d'aigua, un volum força superior als 35 o 40 que el reial decret de l'Estat considerava necessari transvasar a Barcelona per evitar les restriccions a la població. Com que el 18 d'abril passat aquesta quantitat no estava garantida, el Consell de Ministres va aprovar el reial decret per conduir a Barcelona aigua del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. Però ha començat a ploure i, des d'aquell dia 18, els pantans han recollit més aigua de la que es preveia que es necessitaria en la pitjor situació per evitar restriccions. La Fundació Nova Cultura de l'Aigua demanarà que s'aturi el transvasament com ja ha fet el govern d'Aragó.

VilaWeb/ElPunt: L'aigua dels pantans supera el dèficit amb què l'Estat justificava el transvasament

La Coordinadora Anticementiri Nuclear vol reactivar les mobilitzacions davant la 'confusió' al voltant d'Ascó

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha organitzat una assemblea aquest divendres al vespre a Móra d'Ebre per donar un nou impuls a les seves accions davant els darrers successos que ha patit la central nuclear d'Ascó i la 'confusió' que han dit que estan promovent els seus màxims responsables. L'assemblea ha servit per informar de la fuita patida a la central i de la possibilitat d'instal·lar-hi un cementiri nuclear individualitzat. Els seus responsables volen unir esforços amb altres col·lectius per promoure una ronda d'assemblees al territori i plantejar la possibilitat d'una 'manifestació unitària en defensa del territori'.

El Parlament basc acusa el govern espanyol d'"emparar" la tortura a detinguts

Zapatero considera "infundada" l'acusació de tortures

El Parlament basc ha aprovat aquest divendres una iniciativa en la que acusa el govern espanyol d'"emparar sense excepció" i de manera "sistemàtica" les forces policials davant les denuncies de tortures i mals tractes de detinguts, i ha demanat que aturi la concessió d'indults a agents condemnats per aquest motiu.

La proposició ha estat presentada per Aralar, i s'ha debatut tot i que el PSE-EE ha demanat ajornar la discussió per no trencar la imatge d'unitat dels partits davant el recent atemptat d'ETA a Legutio. La proposta s'ha aprovat amb els vots favorables de PNB, EA, EB, Aralar i EHAK, i els vots contraris del PP i el PSE-EE.

En la resolució el parlament "reprova la postura que el govern espanyol adopta sistemàticament davant les denúncies de tortures i mals tractes, emparant sense excepció les forces policials". Així mateix, la resolució critica "especialment la total empara" oferta pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, als vuit guàrdies civils davant les denúncies de tortures dels presumptes membres d'ETA Igor Portu i Martín Sarasola.

Gema González de Txabarri, diputada del PNB, ha defensat que "l'estat de dret ha de seguir funcionant" i ha denunciat que "a Espanya hi ha impunitat en els casos de mals tractes, i no només en els que tenen a veure amb delictes de terrorisme". Per la seva banda, el socialista José Antonio Pastor ha defensat que "la tortura no té cabuda en la Constitució", però ha qüestionat l'oportunitat de la proposta d'Aralar.

Per la seva banda, el diputat popular Carlos Urquijo ha criticat l'oportunitat de la proposta adduint que "no es pot estar ahir en un acte d'homenatge al guàrdia civil assassinat i avui venir aquí a llençar l'ombra del dubte i qüestionant l'honor de la Guàrdia Civil". Urquijo ha acabat la seva intervenció amb un "Viva la Guardia Civil" que ha obtingut una pobre resposta.

Roca insta el Constitucional a dimitir abans d'emetre la sentència sobre l'Estatut

El ponent constitucional i exsecretari general de CDC, Miquel Roca, va manifestar ahir al vespre que el Tribunal Constitucional hauria de dimitir en bloc abans d'emetre la sentència sobre l'Estatut. Ho va fer durant la jornada final de la Convenció per al Futur, organitzada per la Fundació Nou Cicle, que agrupa el sector més catalanista del PSC.

Roca va assegurar que el Tribunal Constitucional (TC) no li mereix "cap" confiança, motiu pel qual ha demanat als seus magistrats "dimitir abans de dictar sentència" sobre la constitucionalitat de l'Estatut pels recursos presentats.

"El TC no es pronunciarà sobre la constitucionalitat de l'Estatut, sinó sobre l'ambició de l'autogovern de Catalunya" --ha dit--, de manera que les seves sentències seran "absolutament polítiques, i no jurídiques". Roca ha dit que "l'acte més digne" dels ponents del TC seria "dimitir abans de dictar sentència", i ha indicat que no li mereix "cap confiança" l'alt tribunal, davant de les recusacions "recíproques" durant els últims temps.

La Generalitat obre un canal a Youtube en motiu del Dia d'Internet

Avui se celebra el Dia de la Societat de la Informació o Dia d'Internet, que s'organitza des de fa quatre anys amb la finalitat de promoure l'ús de la xarxa de xarxes entre la ciutadania. Per commemorar-ho, la Generalitat de Catalunya ha obert un canal a Youtube i una galeria multimèdia. El Dia d'Internet coincideix amb el Dia Mundial de les Telecomunicacions.

VilaWeb/ElPunt