lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2009

Un error humà deixa desatesa gairebé un quart d'hora una zona de vigilància permanent d'Ascó II

El titular de la central nuclear Ascó II ha notificat aquest divendres al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que un error humà ha deixat desatesa durant catorze minuts una zona de vigilància permanent. Suposa, segons el CSN, un incompliment de la normativa. La zona d'unitats d'extracció de l'edifici auxiliar de la central ha quedat sense vigilància a partir de les vuit menys cinc del vespre. La planta ha informat que en adonar-se de la situació s'ha reprès l'atenció ininterrompuda de la zona. Està vigilada 24 hores arran d'unes anomalies a les barreres contra incendis que es van notificar el 20 de febrer passat. El CSN, com sempre, ha volgut deixar clar que l'incident no ha tingut cap repercussió negativa.

Ha dit que l'incident no ha provocat cap repercussió ni per a les persones ni per al medi ambient. El CSN l'ha classificat al nivell zero de l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

ERC es presenta a les eleccions del 7-J amb el lema 'Pròxima estació, Europa'

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha presentat aquest divendres el lema amb què concorrerà a les eleccions al Parlament Europeu del 7 de juny: Pròxima estació, Europa.

El nom del candidat, Oriol Junqueras, ocupa també una bona part del cartell, en què destaquen les lletres 'UE' que hi ha dins del cognom, en referència a la Unió Europea (UE).

Junqueras ha assegurat que el projecte de la candidatura que encapçala passa per "més unitat política a Europa" i "més respecte a la diversitat cultural" de la Unió. Un fet que ha contraposat al projecte que "comparteixen" PP i PSOE.

Junqueras s'ha desmarcat del projecte de la "Europa de les regions" com a alternativa a la "Europa dels Estats". El cap de llista d'ERC ha opinat que és possible "trencar amb la tendència a la bipolarització" que tracten d'imposar el PSOE i el PP en aquesta campanya, si bé això "dependrà de la capacitat per explicar-nos i que els ciutadans vegin que ens hi juguem molt".

"Crisi de dretes, solucions d'esquerres", lema d'ICV a les europees

La coalició electoral ICV-EUiA ha avançat avui que el seu lema a la campanya de les europees del 7 de juny serà "Crisi de dretes, solucions d'esquerres", amb el qual pretén "mobilitzar" l'electorat d'esquerres.

En roda de premsa, el candidat d'ICV, Raül Romeva, ha explicat que el principal missatge de la campanya serà que el model econòmic i social de la "dreta" ha estat el causant de la crisi econòmica actual, i en conseqüència no té la recepta per acabar amb els problemes actuals.

Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy, José María Aznar, José Manuel Durão Barroso o George Bush són alguns dels dirigents polítics als quals ICV i EUiA atribueixen bona part de la dimensió de la crisi actual.

"Quedar-se a casa és tant com donar un xec en blanc a la dreta perquè governi Europa", ha subratllat el secretari general d'ICV, Joan Herrera.

A més, els dirigents d'Iniciativa i d'EUiA denunciaran en els seus actes que PSOE i PSC potser puguin canviar "noms", però que "no garanteixen canviar les polítiques", i que "en molts casos han estat còmplices" de la dreta per tirar endavant directives que han limitat els drets dels immigrants.

La meitat dels ciutadans de l'Estat no van seguir el debat de política general

Un dels resultats més significatius del Centre d'Investigació Sociològica (CIS) sobre el debat de política general és que un 46% dels enquestats no el va seguir, mentre que la resta assegura haver-ho fet.

Pel que fa a la indiferència de la població, un 74% dels enquestats ha afirmat tenir coneixement de la celebració del debat sobre política general, mentre que un 25,7% restant diu que no. Un 44,3% dels enquestats creu que aquests debats són interessants però que no tenen massa utilitat mentre que un 28% diu que només serveixen per avorrir a la gent.

L'estudi està fet a partir d'un total de 1.520 entrevistes a ciutadans de 543 municipis de l'Estat, durant els dies 13 i 14 de maig.

"Val més un himne xiulat o censurat?". 'Le Monde' es fa ressó de la polèmica transmissió de TVE

¿És Julián Reyes, ja excap d'Esports de Televisió Espanyola, "més reialista que el rei?". Aquesta és la pregunta que és fa el diari francès Le Monde en la seva edició d'aquest divendres a l'hora de valorar la polèmica per la no transmissió en directe de l'himne espanyol a TVE durant la final de la Copa del rei del passat dimecres.

"Val més un himne xiulat o censurat?" Aquest és el títol d'una peça signada pel corresponsal a Madrid del rotatiu francès, que, després d'explicar com la televisió pública espanyola va evitar transmetre en directe l'himne per tal que els espectadors no sentissin la històrica pitada al rei, conclou que tot plegat "evoca una censura". Le Monde atribueix a la derrota "en la batalla dels decibels" la decisió de no emetre l'entrada dels reis a la llotja. Així, indica el rotatiu francès que l'organització "havia apujat al màxim la megafonia de l'estadi per que la música pogués cobrir els xiulets", intent que va fracassar. El text també es fa ressò de l'existència d'una gran pancarta amb el lema, en anglès, "som nacions d'Europa, Adéu Espanya".

L'article acaba explicant com TVE va oferir, a la mitja part, "una versió edulcorada" de l'himne, "sense els xiulets" i amb plans de públic que no participava en la protesta. La justificació presentada per TVE per tot plegat, qualificant els fets d'"error humà" porta l'autor del text a demanar-se si Julián Reyes, de moment l'únic que ha estat destituït pels fets, "no ha estat més reialista que el rei?" Le Monde: Espagne : vaut-il mieux un hymne sifflé ou censuré ?

elPeriódico: Article de Ferran Monegal: 'Gran partit, i gran teletrampa'

L'Eurocambra es gasta 6.000 euros en 'traduir' del català al valencià l'espot de televisió electoral

El Parlament Europeu diferencia el català del dialecte valencià en la seva campanya de propaganda institucional per a les eleccions del 7 de juny i s'ha gastat 6.000 euros en 'traduir' un espot de televisió de trenta segons per emetre'l al País Valencià. La versió valenciana de l'anunci (vídeo) és idèntica a la catalana (vídeo), al text no se li ha modificat ni una coma i només s'han canviat els actors, que diuen exactament el mateix però amb accents diferents. Fonts de l'Eurocambra han revelat que el govern Camps ha pressionat perquè es canviï la campanya, amenaçant amb no emetre l'anunci a Canal 9 si és el mateix que es pot veure a TV3.