lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2009

"Val més un himne xiulat o censurat?". 'Le Monde' es fa ressó de la polèmica transmissió de TVE

¿És Julián Reyes, ja excap d'Esports de Televisió Espanyola, "més reialista que el rei?". Aquesta és la pregunta que és fa el diari francès Le Monde en la seva edició d'aquest divendres a l'hora de valorar la polèmica per la no transmissió en directe de l'himne espanyol a TVE durant la final de la Copa del rei del passat dimecres.

"Val més un himne xiulat o censurat?" Aquest és el títol d'una peça signada pel corresponsal a Madrid del rotatiu francès, que, després d'explicar com la televisió pública espanyola va evitar transmetre en directe l'himne per tal que els espectadors no sentissin la històrica pitada al rei, conclou que tot plegat "evoca una censura". Le Monde atribueix a la derrota "en la batalla dels decibels" la decisió de no emetre l'entrada dels reis a la llotja. Així, indica el rotatiu francès que l'organització "havia apujat al màxim la megafonia de l'estadi per que la música pogués cobrir els xiulets", intent que va fracassar. El text també es fa ressò de l'existència d'una gran pancarta amb el lema, en anglès, "som nacions d'Europa, Adéu Espanya".

L'article acaba explicant com TVE va oferir, a la mitja part, "una versió edulcorada" de l'himne, "sense els xiulets" i amb plans de públic que no participava en la protesta. La justificació presentada per TVE per tot plegat, qualificant els fets d'"error humà" porta l'autor del text a demanar-se si Julián Reyes, de moment l'únic que ha estat destituït pels fets, "no ha estat més reialista que el rei?" Le Monde: Espagne : vaut-il mieux un hymne sifflé ou censuré ?

elPeriódico: Article de Ferran Monegal: 'Gran partit, i gran teletrampa'