lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de setembre, 2008

"En què hi surt guanyant Catalunya al formar part d'Espanya?"

Carod-Rovira insta Zapatero a suprimir quatre ministeris per disposar de més recursos per a les autonomies El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha exigit al president de l'executiu espanyol que "doni exemple" en l'austeritat que reclama davant la crisi econòmica i la necessitat de millorar el finançament autonòmic i que apliqui una retallada dràstica a la despesa pública. En aquest sentit, Carod ha instat Zapatero a eliminar quatre ministeris que, al seu parer, són innecessaris perquè estan buits de competències.

El dirigent d'ERC ha concretat que les carteres que haurien de desaparèixer són Sanitat, Habitatge, Cultura i Igualtat. "Dit des de Catalunya i per un independentista català, el problema del finançament de Catalunya no és ni Extremadura ni Andalusia, i menys els seus habitants, sinó l'Espanya centralista, i això vol dir en primer lloc que a Espanya sobra Estat i el que hi ha és centralista", ha denunciat. Segons Carod, "la millor forma d'austeritat és que s'aprimi qui està més gras, i l'Estat espanyol té un problema de sobrepès".

Carod-Rovira ha recordat que hi ha una "sèrie de competències" que són exclusives de les comunitats autònomes, i que per tant, no haurien de comptar amb pressupost a Madrid. Carod ha anat més enllà i també ha proposat que "s'aprimin" el territoris que tenen més funcionaris per cada mil habitants -Catalunya té 40 per cada mil habitants, mentre altres autonomies en tenen el doble-, i ha qüestionat que hi hagi governs regionals que ofereixin determinats serveis, "impensables" a Catalunya, com "pagar els enterraments als seus ciutadans".

VilaWeb/ElPunt: Carod insta Zapatero a suprimir ministeris per alliberar recursos per al finançament