lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de setembre, 2007

Amb qui mos juguem los quartos ?

El Govern aprova els pressupostos del 2008 amb superàvit per quart any consecutiu.

El Govern ha decidit jugar la carta de les rebaixes fiscals com a principal ganxo dels últims pressupostos de la legislatura socialista. El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2008 que, com a novetat d'última hora, incorpora una rebaixa addicional de l'IRPF per 940 milions per "afavorir les rendes més baixes", que són les que tindran "dificultats més grans" davant les recents pujades dels tipus d'interès.

Així va justificar el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, la nova sorpresa fiscal que el Govern ha introduït en el pressupost per corregir l'efecte de la inflació a la tarifa de l'IRPF (el que es coneix com a deflactació) i a apujar el 2% les quanties dels mínims personals i familiars i la deducció per rendes del treball.

Aquestes mesures d'última hora se sumen al xec nadó de 2.500 euros per naixement o adopció de fill (amb un cost pressupostari d'uns 1.000 milions) i a la nova deducció del 10% per lloguer (348 milions). En total, segons va explicar ahir Rodríguez Zapatero a RNE, la factura fiscal de les famílies baixarà en 2.290 milions l'any que ve, als quals s'ha de sumar l'aplicació definitiva de la reforma de l'IRPF que va arrencar el 2007 i la segona etapa de la rebaixa de l'impost de societats, que abaixarà el tipus del 32,5% al 30%.

Així, segons Solbes, en tota la legislatura, l'IRPF ha baixat en més de 5.400 milions i l'impost de societats, en 3.250. "En total, les rebaixes fiscals per a famílies i empreses superen els 8.600 milions al llarg de la legislatura", va resumir el vicepresident, que va rebutjar que aquestes mesures siguin "electoralistes" com diu l'oposició. "És una opció política que pretén afavorir els sectors que més ho necessiten".

Segons va reconèixer Solbes, les noves deduccions poden ajudar a concitar més suports parlamentaris --potser el de CiU-- per a un projecte pressupostari que arribarà dimarts al Parlament sense comptar encara amb suports clars. IU-ICV va insistir ahir que només recolzarà uns pressupostos "realment socials", davant del "socioelectoralisme" de Zapatero. ERC, a més a més, reclamarà el blindatge de l'acord sobre inversions a Catalunya. El PP va denunciar: "Zapatero compra vots amb els impostos que paguem tots els espanyols".