lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de setembre, 2007

Ibarretxe anuncia una consulta popular el 25 d'octubre del 2008.

COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT BASC El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat que convocarà una consulta popular el 25 d'octubre del 2008, data de l'aniversari de l'Estatut de Gernika. Ibarretxe ha fet aquest anunci, dins d'un full de ruta, al finalitzar el seu discurs en el debat de política general, amb què el Parlament basc inicia el nou curs polític.

"No estem davant un problema jurídic, sinó de voluntat política", ha manifestat el dirigent del PNB. Segons ha dit, la seva proposta és per "canalitzar la solució del conflicte". Ibarretxe havia començat la seva intervenció a les 9.30 hores i havia avançat que avui donaria la "clau democràtica" a la societat basca al final del discurs.

El lehendakari ha advertit que ETA "no pot impedir que el poble basc faci el seu camí, ni tampoc la violència d'ETA pot ser utilitzada pel Govern espanyol de torn com a excusa política per impedir que el poble basc recorri el seu propi camí".

Per això, ha assegurat que la societat basca, que ha d'"assumir un paper protagonista" en qualsevol procés de normalització i pacificació, serà "l'encarregada de posar en marxa el rellotge, de marcar-nos els temps i les regles de joc i, finalment, validar el resultat del procés".

Ibarretxe s'ha referit al procés de pau que ETA ha donat per finalitzat i, després d'assenyalar que l'única "culpable" del fracàs ha estat l'organització terrorista, ha dit que "malgrat els errors, que n'hi ha hagut, ha valgut la pena". Ha reiterat: "Sempre recolzarem diàlegs, contactes o negociacions per buscar una solució". A més, ha afirmat que la violència "no pot impedir" que s'afrontin iniciatives polítiques per "obrir un "nou cicle històric si no tenim vertigen de la pau".

Per a aquest procés, segons Ibarretxe, ja s'ha avançat a l'haver-se aconseguit una posició majoritària dels partits que "assumeix la identitat del poble basc" i que existeix un "conflicte polític" que s'ha de resoldre. El lehendakari ha dit que la solució a aquest conflicte no es basa a acordar un marc com l'autonomia o la independència, sinó en el fet que els partits es posin d'acord sobre les "regles de joc democràtic perquè es puguin defensar i materialitzar tots els projectes polítics, en termes d'igualtat".

"Respectar la voluntat de la societat basca i reconèixer els diferents àmbits de decisió del poble basc en què avui està estructurat políticament i jurídicament aquest poble --ha destacat-- constitueix l'arrel del conflicte que s'ha de resoldre". Per afrontar aquest procés, Ibarretxe ha aclarit que "tots els seus participants" s'han de comprometre amb el "respecte de tots els drets humans" i amb una aposta per les vies polítiques i democràtiques, exclusivament.

En aquest sentit, el lehendakari s'ha negat a "entregar la clau de la política a ETA" i ha advertit que "confondre pau amb normalització política" és "un obstacle per buscar la solució a la violència".

Ja ho va anunciar al primer Consell de Govern després de l'estiu.