lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 de setembre, 2007

Luciano Pavarotti: "Nessun Dorma"

Lucciano Pavarotti (Mòdena, 12 d'octubre de 1935 - 6 de setembre de 2007) ha estat un tenor italià i un dels cantants més famosos, tant d'òpera com també de música popular. El seu pare fou un forner amant de l'òpera, qui el va empènyer a iniciar els seus estudis en el món del cant líric. Cursà els seus estudis a la "Scuola Magistrale", on treballà com a professor de primària després de graduar-se. Se'l sentí per primer cop al cor de Mòdena al costat del seu pare.

Realitzà el seu debut el 29 d'abril de 1961, com a Rodolfo a La Bohème de Puccini, al palau de l'òpera de Reggio Emilia. Això li féu guanyar molta popularitat, però molta més en guanyà encara quan cantà el paper de Tonio de "La filla del regiment" de Donizetti amb la seva difícil ària de nou 'Do de pit'. Amb això aconseguí ser portada del New York Times. Ha cantat amb Sting, Andrea Bocceli, Frank Sinatra, Michael Jackson, Sepultura i inèditament, Caetano Veloso i el grup de rock irlandès U2. Amb els seus col·legues i amics, Josep Carreras i Plácido Domingo, formà el trio Els Tres Tenors. Ha enregistrat un gran nombre d'òperes en disc, on destaca el seu treball amb Joan Sutherland i el director Zubin Mehta.

Durant diversos anys consecutius a partir de 1991 respongué a la crida de l'organització War Child, per recaptar fons per la construcció d'un centre de musicoteràpia a Mostar. D'aquesta forma, anualment s'organitzaren concerts a Mòdena sota el títol "Luciano Pavarotti and friends", on a més a més participaven altres personalitats de la música internacional, com Anastacia, on es recaptaren fons per diferents causes i beneficis per a nens i homes d'arreu del món. Pavarotti va estar molt sol·licitat a teatres d'arreu del món fins que es retirà a la Òpera Metropolitana de Nova York el març de 2004, on interpretà el paper del pintor Mario Cavaradossi a Tosca, de Giacomo Puccini.

El 7 de juliol de 2006 fou operat de càncer de pàncrees en un hospital de Nova York, malaltia que finalment li ha causat la mort aquesta matinada, 6 de setembre de 2007.

Luciano Pavarotti canta l'ària "Nessun Dorma" de l'òpera Turandot, de Puccini.

Cap comentari: