lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 d’octubre, 2007

Blair: "Em sento una dona maltractada"

La frase no és gaire afortunada, però és molt plàstica... Milers de britànics l'han llegit a la portada del Mail on Sunday juntament amb altres perles de la nova versió de la biografia de l'exprimer ministre Tony Blair, actualitzada minuciosament per Anthony Seldon a partir de nombroses entrevistes. En el llibre es revelen les tenses converses i bronques entre Blair i l'actual premier Gordon Brown. A jutjar per l'avançament que ofereix avui la premsa, el llibre és un sucós recompte de les ganivetades d'anada i tornada que van envoltar Blair al final del seu mandat, enfonsat en els sondejos i cada vegada més assetjat per les amenaces del seu ministre d'Economia, Gordon Brown, àvid d'heretar el seu càrrec. Brown va arribar a dir-li a Blair: "Tot el que he de dir és: '¿Quan te n'aniràs d'una puta vegada d'aquí?"

¿Quan i per què va confessar Blair als seus assessors que se sentia com una dona maltractada? L'incident es remunta al setembre de l'any passat, quan un grup de joves aliats de Brown van arrencar a l'encara primer ministre l'anunci que es retiraria la primavera del 2007. Allò va ser una mena de cop incruent que va acabar arruïnant la ja per si mateix tensa relació entre els dos pesos pesants del Nou Laborisme i va precipitar la sortida de Blair el juny d'aquest any.

L'exprimer ministre va pronunciar la frase en qüestió després d'una tensa conversa amb Ed Balls, llavors número u de Brown i avui ministre d'Educació. No és l'única exquisidesa que s'extreu de l'avançament del llibre, un sinistre repàs per les misèries de la lluita pel poder a Downing Street. Seldon retrata Gordon Brown com un polític tan impacient com dubitatiu, entestat a prendre el poder però incapaç de donar el cop de gràcia en més d'una ocasió al seu rival polític.

Pel que deixa entreveure el llibre de Seldon —que ha parlat amb uns 300 alts càrrecs i funcionaris de Downing Street, gairebé tots pròxims a Blair—, les bronques entre els dos titans del laborisme van arribar a proporcions de tragèdia shakespeariana.

El Daily Mail promet noves entregues que sens dubte seran nous maldecaps per a Brown, que en només un parell de setmanes ha vist evaporar-se la imatge de sòlid líder nacional que amb tant d'afany va cisellar durant l'estiu.