L'energia elèctrica generada a Tossal Gros, afegia Cuadrado, permetria alimentar les necessitats elèctriques del regadiu de la Terra Alta. «Creiem que era, doncs, un projecte sostenible i pioner, però ens l'han denegat. A tot això, se'ns vol imposar una central de cicle combinat a escassos metres del terme municipal». I a banda de la possible implantació de la tèrmica d'Endesa a Faió, tots els municipis veïns de la Terra Alta disposen de projectes eòlics, en tots aquests casos, en un estat de tramitació molt avançat.
Sensacions similars tenen a l'Ajuntament del petit municipi de la Palma d'Ebre, a la Ribera d'Ebre. La promotora Tarraco Eólica anuncià al març de 2006 la voluntat d'aixecar al municipi un parc de 20 MW de potència, que formaria part de l'anomenada macrocentral Priorat-Ribera d'Ebre integrada per un total de cinc centrals amb 87 aerogeneradors i 174 MW de potència a Cabacés, la Bisbal de Falset, Margalef, Vinebre, el Molar i la Figuera.
La promotora presentà de manera pública la inversió (157 milions d'euros) a Cabacés sense que s'anunciés, però, ni un inici d'obres ni el projecte d'evacuació de l'energia generada. Més d'un any després, Medi Ambient ha desestimat el parc de la Palma davant la sorpresa de l'alcalde, Gil Martí: «No ho acabem d'entendre, a la veïna comarca de les Garrigues la mateixa promotora aixecarà a curt termini diversos parcs i disposarà d'una xarxa d'evacuació que es podria aprofitar.»
La decisió de Medi Ambient omple d'incertesa la viabilitat de la macrocentral. L'alcalde de Cabacés, Joan Anton Robles, admet al Diari que tot plegat està «molt parat, desconec com acabarà però és cert que l'evacuació encara no s'ha resolt i també que les mesures de vent realitzades per l'empresa són justes». Altres fonts properes al projecte confirmen que les mesures de vent i les dificultats per evacuar l'energia posen en seriós dubte la inversió. A més, la macrocentral topa amb la presència d'avifauna protegida i amb l'oposició frontal de diversos grups ecologistes i de les dues denominacions d'origen del vi de la comarca del Priorat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada