lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 d’octubre, 2007

La ciutat holandesa de Leiden celebra en una festa l'expulsió dels espanyols

Les festes són als voltants del 3 d'octubre La bonica població de Leiden, una agradable ciutat holandesa, a mig camí entre L'Haia i Amsterdam, està de festa. Celebren que pels voltants del 3 d'octubre del 1574, van expulsar als espanyols de les seves terres. I no és per menys. L'exèrcit espanyol venia de Haarlem, on va realitzar una gran matança que va acabar amb tots els supervivents de la ciutat, i ara assetjava Leiden. La ciutat resistia però la fam augmentava...

Conta la llegenda que l'alcalde de la ciutat, Pieter Adriaanszoon van der Werff, es va oferir que se'l mengessin viu per tal de pal·liar aquesta escassesa absoluta. Encara hi ha una estàtua en el seu honor en la ciutat. Al final, els holandesos van vèncer de la millor manera que saben ells: utilitzant l'aigua i adaptant-la a les seves necessitats. Concretament, van trencar uns dics, la ciutat es va inundar, els espanyols van fugir, i van poder entrar menjars amb barques.

Això va ser el 3 d'octubre de 1574, i des de llavors i fins als nostres dies, aquest dia els habitants de la ciutat mengen Hutspot, un guisat fet amb patata, carn i pastanaga, que els espanyols van abandonar en les seves olles al fugir, i que va ser el primer aliment que van trobar després del setge. Aquesta proesa militar va rebre la seva recompensa en forma d'universitat, i al 1575 es fundà la prestigiosa Universitat de Leiden.

Actualment, les festes duren diversos dies, i molts espanyols que viuen allí hi participen alegrement. S'instal·la una fira en la zona més cèntrica i es pot comprar menjar i beguda en nombrosos llocs; diferents cors actuen en els carrers o fins i tot en vaixells sobre els canals, des de primera hora del matí, fins a arribada la nit i una desfilada recorre els principals carrers.