lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 d’octubre, 2007

Troben les restes de vuit militants d'UGT en una fossa comuna a Saragossa

Arqueòlegs de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) han trobat en una fossa comuna restes de vuit veïns d'Arándiga (Saragossa), tots ells membres d'UGT, que van ser assassinats a l'agost de 1936.

La fossa comuna, que està sent exhumada, va ser trobada ahir durant una excavació dirigida per l'arqueòleg Javier Ortiz, de la ARMH, segons ha informat avui l'associació. L'excavació continuarà al llarg dels pròxims tres o quatre dies, fins que es porti a terme l'extracció individualitzada de les restes dels vuit veïns assassinats el 25 d'agost de 1936 després d'haver passat cinc dies detinguts a l'ajuntament de la localitat. Amb edats compreses entre els 27 i 48 anys, quatre d'ells estaven casats i tenien fills i quatre estaven solters, tots pertanyien a la Unió General de Treballadors (UGT) i havien estat membres de les juntes directives del sindicat durant els últims anys anteriors al seu assassinat.

La fossa es troba situada en el quilòmetre 61 de la carretera A-2302, entri Arándiga i Niguella.

A l'exhumació han assistit nombrosos familiars que estan col·laborant amb els arqueòlegs de la ARMH. Arándiga és un petit municipi saragossà que es troba a uns 70 quilòmetres de Saragossa, pertany a la Comarca de Calataiud, i la seva població va passar de tenir 1.171 habitants al 1930 als 535 de 1996.

Viquipèdia: Arándiga