lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 d’octubre, 2007

"Una polla xica, pica, pellarica, camatorta i becarica"

Monzó recorre al conte per presentar la cultura catalana en el discurs inaugural de la fira de Frankfurt Quim Monzó 091007 CATr L'escriptor Quim Monzó ha recorregut a un conte, el seu gènere predilecte, per descobrir al públic alemany la importància històrica de la cultura catalana, una de les fundadores de la tradició europea. Monzó ha imaginat un escriptor que és convidat a pronunciar el discurs d'un país convidat, Catalunya, sense saber gaire bé què dir.

L'autor ha usat la ironia per parlar d'un país "clarivident", que "dedueix coses, amb gent molt perspicaç", i per aquesta raó el protagonista del conte no pot evitar la seva "sorpresa perquè la Fira de Frankfurt, dedicada a la gran glòria de la indústria editorial, hagi decidit invitar una cultura amb una literatura desestructurada".

Una cultura, ha afegit Monzó, "repartida entre diversos estats en què la llengua no és realment oficial, encara que un i mig ho proclamin sempre, i quan no molesti els turistes, els esquiadors o els repartidors de butà".

Text íntegre del discurs, en format pdf

Vídeo: Monzó a Frankfurt: 'Els explicaré un conte'