lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 de novembre, 2007

El govern valencià edificarà sobre 26.000 republicans executats

El govern valencià edificarà sobre 'la fossa de 26', on es troben soterrats 26.000 republicans assassinats, després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia. La fossa és vista per molta gent com un dels símbols paradigmàtics de la repressió franquista. A més prohibeixen al Fòrum de la Memòria accedir als arxius.

El fòrum per la Memòria Històrica lamenta que "la mateixa setmana que es tramitava la Llei sobre la Memòria Històrica, el TSJ valencià ha fallat en favor de l'Ajuntament de València, autoritzant-lo a edificar sobre les fosses de València, on hi ha soterrats més de 26.000 republicans assassinats". "Les fosses de València no són un acte de revenja fruit dels primers moments de la repressió postguerra, sinó l’expressió d’una veritable indústria d’extermini de ciutadans i ciutadanes republicans, planificat i realitzat amb execucions massives quotidianes, que es van perllongar durant més de 6 anys. Per la seva magnitud i planificació política són totalment comparables amb els camps d’extermini nazis".

De la mateixa manera recorden que "al cementiri de València no hi ha només gent de València, sinó gent de Madrid i del centre de la Península que les darreres setmanes de la guerra va fugir de l’exèrcit franquista amb la intenció d’exil•liar-se, però que va acabar atrapada a València. Per tant no hauria de ser una qüestió d’interès local, sinó un cas d’interès estatal i internacional. Prova d’això és l’interès demostrat pel Consell d’Europa. La magnitud del crim que es vol tornar a soterrar amb el projecte de l’Ajuntament de València només és comparable amb el silenci que totes les institucions han guardat fins ara respecte al que possiblement és el cas més paradigmàtic de la repressió franquista".