lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de novembre, 2007

Puigcercós anuncia que la Fundació Josep Irla treballa en un estudi sobre les balances fiscals

"Es demostrarà que Catalunya surt perjudicada i es necessita un canvi". El conseller de Governació i Administracions Públiques assegura que donarà a conèixer els resultats de l'estudi en les properes setmanes. La Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, ha iniciat un estudi sobre les balances fiscals que servirà com a posicionament d'aquesta formació en el si del govern català i com a base per a la negociació del nou model de finançament autonòmic.

En una conferència, el secretari general d'ERC i conseller de Governació, Joan Puigcercós, ha assegurat que el dèficit fiscal de Catalunya respecte a la resta d'Espanya superarà aquest any els 22.000 milions d'euros, el que equival a uns 3.200 euros per habitant.

"ERC desitja que Catalunya tingui en el futur un model de finançament basat en el concert econòmic cooperatiu", semblant al de les comunitats de règim foral -el País Basc i Navarra-, ha afirmat Puigcercós.

La formació republicana presentarà les conclusions de l'estudi abans de l'inici de la campanya de les pròximes eleccions generals -previstes per al 9 de març de 2008- i n'explicarà els eixos en actes organitzats en diferents ciutats catalanes, segons ha detallat Puigcercós, abans de reconèixer que "el que té validesa" és el que publiqui el Ministeri d 'Economia sobre això.

"Si no sabem el que aportem i el que rebem, difícilment podem construir un model de finançament just", ha dit, en presència de gran part de la cúpula del seu partit, com el president del Parlament, Ernest Benach, el vicesecretari general de coordinació interna d'ERC, Xavier Vendrell, i el portaveu d'aquesta formació al Parlament, Joan Ridao.

L'últim estudi sobre les balances fiscals promogut per la Generalitat data de l'1 de febrer de 2005, quan un grup d'experts va fixar el dèficit fiscal de Catalunya respecte a la resta d'Espanya en el 7,6% del PIB entre 1986-2001.

Puigcercós ha exigit la publicació de les balances fiscals per part del Govern perquè "es demostraria que Catalunya surt perjudicada", una reivindicació compartida pel presentador de l'acte d'avui, el president de la patronal Foment del Treball, Joan Rosell, qui recentment va denunciar que Catalunya ha rebut un 28% menys d'inversió de l'Estat que Madrid entre els anys 1997 i 2007.

Pel que fa al guanyador de les pròximes eleccions generals, Puigcercós ha deixat clar que "sigui quina sigui la conjuntura, sempre serà desfavorable", ja que ni el millor escenari possible, amb un Govern del PSOE sense majoria absoluta i una Generalitat encapçalada pel PSC, "ha estat suficient" per solucionar els principals problemes de Catalunya.