lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de desembre, 2007

Ibarretxe reitera que el 2008 "donarà la paraula" als bascos i portarà el diàleg "fins a les últimes conseqüències"

Ibarretxe 311207 CATinfo El lehendakari Juan José Ibarretxe ha reiterat que l'octubre del 2008 "donarà la paraula" als bascos, referint-se a la seva consulta, i ha assegurat que està disposat a portar el seu compromís de diàleg sense exclusions "fins a les últimes conseqüències jurídiques i polítiques" perquè la solució "no es basa en il·legalitzacions". A més, s'ha reafirmat en la seva oferta de diàleg i acord al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha assegurat que no retirarà "la mà estesa" ni abans ni després de les eleccions generals.

En el seu missatge de Cap d'Any, ha plantejat tres pilars, la pau, el diàleg i la decisió, per iniciar el pròxim any "un nou cicle" que permeti "trencar amb l'espiral destructiva de la violència" i assolir la normalització, i ha apostat per "buscar solucions", existeixi o no ETA.

En el seu discurs, Ibarretxe ha recordat que l'any 2007 "finalitza amb una barreja de frustració i d'esperança". "Cal reconèixer que la ruptura de la treva per part d'ETA, amb les seves dramàtiques seqüeles d'atemptats, ens ha tornat a amargar el Nadal, generant un clima d'indignació i d'afartament a la societat basca", ha afegit.

El lehendakari ha destacat que el poble basc "mereix i té dret" a la pau. "La violència i el terrorisme només ens han portat mort i destrucció. ETA taca el bon nom del poble basc i, sobretot, causa un dolor irreparable i injust en famílies i persones innocents, per a les quals avui vull tenir un especial record", ha dit.

"No volem ni una víctima més. La violència ha de desaparèixer i aquesta és una decisió que ha d'adoptar ETA de manera unilateral i irreversible, al marge que els partits assolim o no acords polítics", ha manifestat. Pel president del govern basc, el diàleg "és el segon pilar" de la convivència "perquè, existeixi o no ETA, s'han de buscar solucions polítiques construïdes a través del diàleg entre tots". "Mai podrem construir un futur de pau i de normalització política criminalitzant i perseguint el diàleg. Sense diàleg no hi ha solució", ha afegit.

Alhora, ha assenyalat que no creu "en una solució basada en les il·legalitzacions, en la no aplicació de tots els drets humans a totes les persones, als presos també". "No crec en una solució basada en la retallada de drets civils i polítics, en l'exclusió d'una part de la societat basca", ha reiterat.

El tercer pilar sobre el qual, segons la seva opinió, ha de construir-se aquest nou cicle polític, és "el dret a decidir del poble basc, consultar a la societat i respectar la seva decisió, sigui la que sigui", perquè "és la base de la democràcia i la clau de volta per solucionar el problema basc".

A més, ha subratllat que ningú portarà solucions "que no trobem nosaltres mateixos". "Ningú ho farà per nosaltres. Deixem de mirar a ETA, a Madrid, a París o a Brussel·les. Hem de prendre consciència que som nosaltres la clau del nostre propi futur. Perquè crec fermament que la solució és a les nostres mans, em vaig comprometre al setembre al Parlament basc a donar-vos la paraula el pròxim 25 d'octubre i així ho faré", ha afirmat.

Per aquesta raó, ha insistit que aquest dia "serà la societat basca l'encarregada de posar en marxa el rellotge". "Serem cadascun de nosaltres la clau democràtica capaç d'obrir un procés que ens porti la pau i la normalització política. L'any 2008 és temps de solució. És temps de compromís. És temps d'esperança", ha conclòs.

Article sencer a l'Avui