lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de desembre, 2007

Mor Ike Turner, llegenda musical d'EUA i exmarit de Tina Turner

Turner va néixer a Clarksdale (Mississippi) el 5 de novembre del 1931. Va aprendre a tocar el piano als 5 anys i va començar la seva carrera musical amb només 11 anys, en acompanyar amb aquest instrument als músics Sonny Boy Williamson i Robert Knighthawk.

Va contribuir al piano en el disc de Jackie Brenston "Rocket 88", de 1951, considerat sovint com un dels primers discos de rock and roll.

Tot i ser considerat un dels pares del blues, la seva figura va ser polèmica quan van sortir a la llum els maltractaments, físics i psicològics, als quals va sotmetre a Tina Turner, a qui va conèixer als 17 anys en un club de Saint Louis (Misuri). De fet, una de les frases més famoses que se li atribueixen és: "Quan pegues una dona poden passar dues coses, o se'n va per la porta o és tota teva".

Un comunicat difós pel representant de Tina Turner s'ha limitat a assenyalar que la cantant "s'ha assabentat de la defunció d'Ike. Ella no ha tingut contacte amb ell des de fa 35 anys".

Ike i Tina, que van iniciar la seva carrera d'èxits amb "A Fool In Love", van grabar: "River Deep, Mountain high" (1966), "Proud Mary" (1970), "Blues Roots" (1972), "Nutbush City Limits" (1973) i "The Gospel According to Ike and Tina" (1974), entre d'altres.

La imatge deteriorada d'Ike Turner va millorar una mica en l'última etapa de la seva vida, en què va tornar als escenaris al costat de la seva banda "The Kings of Rhythm", que va recollir elogis de la premsa especialitzada.

Ike & Tina Turner - Proud Mary

Wiquipèdia: Ike Turner