lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de gener, 2008

Els tres socis del Govern es reuniran dimecres per “posar al dia” el pacte d’Entesa

Dirigents de les tres formacions que conformen el Govern es reuniran aquest dimecres al Parlament per “posar al dia” el pacte d’Entesa, segons ha confirmat el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao. Esquerra ha estat qui ha demanat la celebració d’aquesta cimera. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, i el secretari d’Organització, José Zaragoza, seran els representants del PSC; ERC hi enviarà a Xavier Vendrell, sotsecretari general de Coordinació Interna, al propi Joan Ridao i a Rafael Niubò, secretari general de la Vicepresidència; mentre que ICV-EUiA hi estarà representada per Jordi Guillot (secretari general d’ICV), Jordi Miralles (coordinador general d’EUiA) i Jaume Bosch, portaveu parlamentari.

Ridao ha explicat que la reunió ha de servir per fer balanç i “posar al dia” el pacte de Govern, a més de debatre la forma que s'abordaran les principals qüestions d'aquest nou any, entre les que destaquen el traspàs de Rodalies Renfe, la reforma del finançament, el pacte sobre infraestructures i la millora de l'educació. El dirigent republicà ha reconegut que l’actual Govern va néixer "més preocupat per mantenir la seva estabilitat interna que per fixar criteris i terminis específics d'acció", i, després d'un any, "s'ha vist superat per fets actuals que sobrepassen els objectius genèrics inicials". Tot i voler posar al dia el pacte, ERC no parla, en cap cas, de “renegociar-lo”.

El viceprimer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha volgut deixar clar que el pacte entre les tres formacions està “plenament vigent” des del punt de vista de l’orientació estratègica, de manera que la reunió, segons la seva visió, no servirà per actualizar el pacte. “El Govern d’Entesa es va actualitzar quan es va fer el pla de Govern”, ha subratllat Iceta, que ha afegit que la trobada servirà sobretot per fer “balanç”.

La versió d’ICV-EUiA divergeix substancialment de la del PSC. El seu candidat a les generals, Joan Herrera, ha comentat aquest dilluns que “no hi ha cap problema a actualitzar i revisar” el pacte d’Entesa. L’ecosocialista ha afegit que la seva formació vol posar “elemens nous damunt la taula” en la reunió. Herrera ha assenyalat que "des de la perspectiva d'esquerra catalanista i ecologista", la seva formació considera "positiu que s'afrontin nous reptes".