lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de febrer, 2008

El primer ministre de Kosovë anuncia que demà es proclamarà la independència de Kosovë

Kosovo 160208 CATr El primer ministre kosovès, Hashim Thaçi, ha anunciat avui al matí que demà es proclamarà la independència del país. Amb aquest anunci es tanquen unes quantes setmanes d'incertesa sobre la separació de Kosovë de Sèrbia. Thaçi ha demanat calma i serenitat. Demà, a les tres de la tarda, hi haurà una sessió extraordinària del parlament, que servirà per proclamar la independència de manera oficial. A continuació, la festa es traslladarà al carrer. Pels volts de les onze de la nit, Thaçi farà el primer missatge a la nació.

La independència que coincideix amb el desplegament de dos mil efectius, entre policies, jutges i funcionaris de duana, de la Unió Europea, que vetllaran perquè la independència es faci amb totes les garanties. Ahir mateix, el parlament va aprovar una moció que permet adoptar les lleis necessàries per proclamar la independència en només vint-i-quatre hores. Setanta-nou parlamentaris hi van votar a favor, sis a la contra i quatre es van abstenir.

Els Vint-i-set nomenaran el general francès Yves de Kermabon, ex-comandant de les forces de l'OTAN a Kosovë (KFOR), com a cap de la missió europea, i el diplomàtic neerlandès Pieter Feith com a enviat especial de la UE a Kosovë.

Un cop declarada la independència, es preveu que tant els Estats Units com bona part dels països de la Unió Europea reconeguin el nou estat de manera immediata. No el reconeixeran, ja ho han avançat, ni Grècia, ni Xipre, ni l'estat espanyol, a més a més de Rússia. Precisament, el president rus, Vladimir Putin, va acusar la UE de practicar una doble moral i va emplaçar-la a recolzar els moviments independentistes català, basc i gallec si també recolza el kosovès.

Cap comentari: