lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de febrer, 2008

Un memorial a Xirinacs en forma d'escultura

Segurament a Lluís Maria Xirinacs, poc donat a reconeixements públics, no li hauria agradat, però els seus amics i seguidors no s’han pogut estar de fer-li un homenatge permanent allí on ell va decidir posar fi, serenament i conscientment, a la seva vida. La iniciativa ha sortit de l’escultor Jaume Rodri, a qui unia una estreta amistat amb el polític, excapellà i pacifista desaparegut el passat 11 d’agost.

La peça escultòrica serà un bloc de granit, d’entre quatre i cinc tones de pes. Rodri s’inclina per agafar-lo d’una pedrera de la seva localitat de Cardedeu, tot i que també podria sortir d’Ogassa: “Com Xirinacs, que va venir a morir aquí des de lluny, la pedra tampoc no serà originària de l’indret”.

La intervenció en el bloc, que s’inserirà en l’entorn paisatgístic de forma harmònica, serà mínima: tant sols s’hi farà una incisió en forma de x amb un punt rodó en la part superior de la lletra. En línia vertical amb aquest punt, a la base del bloc, s’hi gravarà una fórmula matemàtica, calculada per l’expert Jordi Domènec.

Si mai ningú aconseguís moure el bloc i sabés desxifrar la fórmula, podria trobar els set punts on hauran estat enterrats els set llibres escrits per Xirinacs. Les obres seran soterrades a dos o tres metres de profunditat, dins d’urnes de ceràmica o de metacrilat que les conservin aïllades de la humitat.