Segons ha explicat Salvadó, un informe fet per l'historiador encarregat de la direcció tècnica de l'entitat va detallar que l'abast de la Batalla de l'Ebre va donar cobertura als quinze municipis que ja formen part del COMEBE. Per aquest motiu, amb aquestes darreres adhesions, es tanca el procés d'incorporacions al consorci. El president del COMEBE i delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha explicat que gràcies a aquestes darreres incorporacions s'obre la possibilitat que el projecte turístic, cultural i de recuperació de la memòria històrica al voltant de la Batalla de l'Ebre s'interaccione amb els actius turístics de més importància a la Terra Alta i a la Ribera d'Ebre. Darrerament, el COMEBE ha rebut peticions d'incorporació de municipis més allunyats d'aquest àmbit territorial, com ara poblacions del Priorat o el municipi de la Sénia, on hi ha les restes d'un aeroport construït per l'exèrcit republicà. Tot i així, el president del consorci ha manifestat que el projecte pretén la coherència històrica i també la viabilitat turística, de manera que es vol concentrar els turistes a la Terra Alta i Ribera d'Ebre. Pel que fa a l'adhesió del municipi de Bot, aquesta serà utilitzada per generar un punt de contacte entre la Via Verda i el projecte de la Batalla de l'Ebre. Tal com ha dit Salvadó, el projecte es vol vincular a la Vall de Safan, via a partir de la qual s'ha dut a terme el projecte turístic de la via verda. Durant la Batalla de l'Ebre, la Vall de Safan havia sigut una línia ferroviària d'alimentació i aprovisionament de la rereguarda de l'exèrcit franquista. En el cas del municipi de Miravet, el projecte del COMEBE es vol vincular, segons el president del consorci, amb "un dels actius turístics i culturals més importants de les Terres de l'Ebre", que és el castell de Miravet, edifici que rep entre 30.000 i 40.000 visites anuals. A més, a Miravet conflueix el projecte de navegació turística per l'Ebre i el pas del riu també va tindre un paper molt important a la Batalla de l'Ebre. A la Pobla de Massaluca es treballarà en la recuperació de les restes de la línia fortificada dels Algars. Aquesta línia va ser construïda per la Generalitat republicana l'any 1937, en previsió d'una possible batalla, tot i que finalment no va ser utilitzada. Finalment, l'Ajuntament de Benissanet ja està treballant en la recuperació del refugi antiaeri situat davall la plaça de la Font Gran, al centre del nucli urbà. El refugi es manté en bones condicions i resulta singular per la seua ubicació i funcionalitat. En aquest cas, s'hi duran a terme funcions d'interpretació. Dins del terme municipal de Benissanet també es troba la serra de Cavalls, espai emblemàtic dins de la batalla de l'Ebre, on es pot desplegar un "turisme de senderisme".
El COMEBE va ser constituït per cinc ajuntaments de la Terra Alta (Batea, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella i el Pinell de Brai) i es va complementar pel Consell Comarcal de la Terra Alta i la Generalitat de Catalunya. A partir de l'any 2004 es van anar incorporant diversos municipis on va transcórrer la Batalla de l'Ebre. Amb les darreres incorporacions, són quinze els municipis que formen part del consorci: nou de la Terra Alta -Batea, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, el Pinell de Brai, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Bot i la Pobla de Massaluca-, i sis de la Ribera d'Ebre –Flix, Ascó, Móra d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, Benissanet i Miravet-.06 de març, 2008
El COMEBE incorpora quatre municipis més
El president del Consorci de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Lluís Salvadó, va presentar dimecres a la tarda els quatre nous municipis que s'incorporen al consorci i els projectes a desenvolupar en cadascun d'ells. Els últims d'incloure-s'hi han sigut Bot i la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, i Benissanet i Miravet, a la Ribera d'Ebre.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada