lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 de març, 2008

Homenatge a Salvador Seguí al Raval

Just a l'indret on fou assassinat ara fa vuitanta-cinc anys Sindicalistes x la Sobirania han fet avui un homenatge a Salvador Seguí (dit el Noi del Sucre), un gran sindicalista catalanista que la història oficial ha arraconat durant dècades. Seguí fou víctima de la seva gran capacitat de direcció, del seu coratge i de la seva flexibilitat, segons l'historiador Oriol Junqueras, que ha participat avui en l'homenatge que al carrer de la Cadena del Raval barceloní, on fou abatut a trets per pistolers del Sindicat Lliure de la patronal catalana.

El Noi del Sucre, nascut a Lleida el 1890, fou, alhora, un gran sindicalista i un gran catalanista. Una vegada va declarar davant un auditori de Madrid que els únics que s'oposaven a la independència de Catalunya eren els grans empresaris.

La fascinació i el respecte que despertava es van fer més palesos que mai l'any 1919, durant la vaga de la Canadenca , l'empresa elèctrica més gran del país. Feia mesos que la vaga durava, i s'havia convertit en un referent del moviment obrer europeu, car s'havia estès a uns quants sectors industrials. Els obrers reivindicaven les vuit hores i l'alliberament dels treballadors empresonats a Montjuïc precisament per la vaga.

Quatre mil homes aplegats a la plaça de braus de les Arenes havien de decidir si la vaga es mantenia o no, sota la promesa del govern civil de satisfer les millores reclamades. En prendre la paraula, Seguí féu emmudir l'auditori, i el va convèncer d'aturar la mobilització amb un argument d'una gran sensibilitat: 'Companys, tots sabem l'esforç que ha calgut per arribar fins aquí. Si la continuem, aquesta nit moltes dones dormiran soles perquè els marits continuaran presos. Vosaltres, en canvi, dormireu a casa, al costat de la dona i dels fills. Penseu en les dones i en els fills dels vostres companys, i després decidiu si voleu continuar. I els obrers van optar per posar fi a la vaga.