lo carrer del riu

lo carrer del riu

07 de març, 2008

La Junta Electoral de Barcelona denega el permís per recollir signatures pel "dret a decidir" el 9-M, però l'acció es manté

La Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) i Sobirania i Progrés (SiP) han denunciat aquest divendres davant dels mitjans de comunicació la interpretació "partidista i polititzada" que, al seu parer, ha fet la Junta Electoral Provincial de Barcelona en relació a l'acció que han previst per al pròxim diumenge 9-M per recollir signatures a favor del dret a decidir. La Junta ha denegat l'activitat en considerar que es tracta d'una acció electoral. Les plataformes denuncien que aquest acord és contrari al que ha emès la Junta de Girona i asseguren que no tenen intenció de paralitzar la iniciativa popular i fan una crida a la participació ciutadana.

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha emès un acord en què denega l'acció de recollir signatures coincidint amb el dia de les eleccions generals. La Junta, que ha emès la conclusió a aquells ajuntaments, menys d'una desena, que van sol·licitar la seva postura davant la petició de les plataformes per instal·lar meses informatives a la via pública, argumenta que és una activitat projectada a "reivindicar el dret de l'autodeterminació de Catalunya" que considera com a acte de campanya electoral, cosa que està prohibida el dia d'unes eleccions.

La decisió de la Junta de Barcelona però es contradiu amb la que en el mateix sentit ha emès la Junta Electoral Provincial de Girona, que sí dona el vist-i-plau a la instal·lació de meses informatives el diumenge sempre i quan "no impliquin un acte a favor o en contra d'una formació política i se situïn a més de cent metres de distància dels col·legis electorals". Una distància, que les plataformes ja tenien prevista.

Davant d'aquesta posició "incoherent" entre les resolucions de totes dues juntes, que les plataformes han conegut aquest mateix divendres, tant la PDD com SiP consideren que la Junta Electoral de Barcelona ha interpretat "subjectivament", de forma "parcial, partidista i polititzada" les intencions de l'acció informativa incomplint així "els drets democràtics" de la ciutadania. Asseguren que l'acció no és cap propaganda electoral sinó que únicament "volem posar al carrer el dret de decidir", "el dret que la Generalitat tingui la competència plena en la convocatòria de referèndums per poder decidir quines infraestructures o serveis socials volem com l'Aeroport, el TGV, la immigració o l'educació", explica l'Elisenda Romeu portaveu del PDD i coordinadora de Girona. Per tot, les dues plataformes han explicat que ja tenen confirmades 400 taules i la participació de més de 3.000 voluntaris que s'instal·laran amb meses informatives en 142 municipis de Catalunya, on la majoria dels Ajuntaments els han permès poder utilitzar aquest diumenge la via pública. Asseguren que un dia abans del 9-M "no estan en disposició de poder aturar l'acció" i que per tant la tiraran endavant igualment.

En el cas que algun cos de seguretat a petició d'un ajuntament els demani tancar la barraca, ho faran, han explicat, tot i que consideren i defensen que "no estant proposant cap delicte electoral sinó sortir al carrer el dret de decidir com en tantes altres ocasions han fet". En aquest sentit, les dues plataformes han fet una crida a la participació ciutadana perquè el proper diumenge "sortin al carrer per decidir" i recollir el màxim de firmes possibles a favor de la convocatòria de referèndums a Catalunya.