lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2008

Carod equipara Catalunya i Escòcia i vaticina que les dues nacions recuperaran la independència durant el segle XXI

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, reclama un Estat català i equipara Catalunya amb Escòcia, com dues nacions que "reconquistaran" les seves formes autòctones de govern durant segle XXI, segons una entrevista que publica avui al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Carod-Rovira, que divendres va inaugurar a Berlín la primera delegació de la Generalitat catalana a l'estranger, explica que la independència de l'autonomia "no és l'objectiu de l'actual govern de coalició", encara que sí que ho és per al seu partit, ERC.

Nega que existeixin semblances entre el cas català i el del recent independitzat Kosovo, ja que no comparteixen la "situació de violència i guerra", que, segons que afirma, la societat catalana "rebutja". "Ens limitem estrictament a mitjans pacífics i democràtics. Amb Escòcia, existeix la semblança que també vam perdre les nostres formes de govern pròpies al segle XVIII i les reconquistarem en el XXI", assenyala.

Carod-Rovira qualifica d'afirmació "impossible" i "incerta" que Espanya doni cabuda a tots i afirma que la idea d'una Espanya plurinacional és "inviable".

"Pel que fa a decisions polítiques i econòmiques, Espanya està completament centralitzada. Tot depèn de Madrid. I espanyol només es pot ser en castellà", indica. El vicepresident català destaca la consciència nacional dels catalans dels quals diu que, fins ara, la majoria se sentia part d'Espanya, però que, en els últims temps, cada vegada més gent s'adona que aquest país "no aporta cap solució als problemes de Catalunya".

Afirma, a més, que aquest canvi no està tant vinculat amb una qüestió identitària, sinó amb la recerca de "més benestar material" que, per a molts, passa per una nació catalana independent, segons opina Carod-Rovira.

En aquest sentit, indica que si existeixen països a la Unió Europea amb 380.000 habitants no hi ha "cap motiu sensat" perquè no ho pugui ser Catalunya, amb set milions de persones. Assegura que "no té cap sentit" concebre l'economia com una cosa tancada i que "per descomptat" que, si s'aconsegueix independència, voldrien mantenir la seva vinculació amb l'"important" mercat espanyol.

Segons Carod-Rovira, fins fa poc Espanya havia protegit el mercat català en un "pacte no escrit", amb la contrapartida que Catalunya evités les reclamacions polítiques.

"La diferència és que, en els últims anys, Espanya s'ha reduït a Madrid. Les seus de les grans companyies són allà. Ja no ens protegeixen, sinó que ens fan la competència", agrega.

Carod-Rovira explica en l'entrevista al diari alemany que el seu partit vol que el 2014 es convoqui un referèndum en què els catalans decideixin sobre la seva independència.