lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 d’abril, 2008

ERC s'abstindrà en la votació al Congrés sobre el decret que ordena el transvasament de l'Ebre

aigua de franc per BCN 280408 CATr El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha assegurat avui que ERC s'abstindrà demà en la votació per a convalidar el decret del govern espanyol sobre la sequera, i ha dit que resulta "comprensible" que càrrecs d'ERC en les terres de l'Ebre es vulguin manifestar contra el "transvasament".

En roda de premsa després de l'executiva d'ERC, Ridao ha avançat també que aquesta tarda ERC demanarà a la mesa nacional de la sequera que s'"estudiï" la seva idea d'ampliar el traçat de conducció d'aigua de l'Ebre fins a l'àrea de Barcelona per unir-la amb la dessalinitzadora de Cunit i que sigui bidireccional, proposta aprovada dissabte pel consell nacional del partit.

ERC espera que aquesta proposta "acceptable" rebi "suficient suport" en la mesa, ja que ha estat comentada "amb diferents representants del govern, amb els nostres socis i hi ha bones vibracions".

No obstant això, Ridao ha matisat que el plantejament que fa ERC no és un "traçat alternatiu" al previst per la Generalitat, sinó "complementari", i ha aclarit que la Generalitat hauria de sufragar aquesta proposta, que queda "al marge" del decret del govern espanyol.

Sobre aquest decret llei, que preveu la prolongació del minitransvasament de l'Ebre per proveir d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona, Ridao ha justificat l'abstenció d'ERC, que ha estat acordada per "unanimitat" en l'executiva, per tres motius.

En primer lloc, ERC considera que l'Estat, i no la Generalitat, hauria de sufragar "íntegrament" aquesta obra que pot costar entre 170 i 180 milions d'euros.

I és que, segons ERC, no pot ser que la disposició addicional tercera de l'Estatut, "que va néixer per corregir el dèficit històric de Catalunya en matèria d'inversions", serveixi per cobrir mesures d'emergència que hauria de contemplar "el fons de contingència".

En segon lloc, ERC creu que el decret llei obre la porta a aplicar "una política transvasista a altres territoris de l'Estat" i finalment la formació republicana critica el paper de "comparsa" que es dóna al govern català en l'execució de la prolongació del minitransvasament.

"Hem d'admetre que no és una simple interconnexió de xarxes. De fet estem parlant en propietat d'un transvasament", ha apuntat Ridao, si bé ha matisat que la solució pactada pel govern català i l'espanyol és "l'extensió d'un transvasament actual de l'Ebre a Tarragona" i que no comportarà extreure "ni una gota més del riu".

En aquest context, Ridao ha dit que aquesta solució d'emergència per proveir a l'àrea metropolitana de Barcelona té "data de caducitat" i és un "mal menor".

No obstant això, el dirigent d'ERC ha comentat que resulta "comprensible" que "càrrecs orgànics i institucionals" d'ERC en les terres de l'Ebre "tinguin dubtes i desconfiïn" sobre que la prolongació del minitransvasament "sigui excepcional" i per això es manifestin.

Ha assegurat que ERC "no pot militaritzar als seus càrrecs i no desautoritzarà l'actitud d'alguns dels seus dirigents en el territori", i ha precisat que aquests càrrecs no aniran a la marxa "a títol personal", sinó com a "gent d'ERC", ja que "van a defensar el que han defensat tota la vida".