lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 d’abril, 2008

La Generalitat estudia comprar els drets d'aigua de regants d'altres comunitats autònomes

Els regants catalans s'han negat a cedir els seus drets d'aigua per "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de la prolongació del transvasament fins a Barcelona La negativa dels regants catalans a cedir els seus drets d'aigua per "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de la prolongació del transvasament fins a Barcelona ha portat a la Generalitat a estudiar la possibilitat de comprar aquests drets a pagesos d'altres comunitats autònomes.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha informat que demà tindrà lloc una reunió a Saragossa per abordar aquest assumpte, a la qual assistiran representants del Govern espanyol, del departament de Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i de la Federació Nacional de Comunitats de Regants.

La voluntat de la Generalitat és adquirir drets d'aigua a regants de tota la conca de l'Ebre per valor d'uns trenta hectòmetres cúbics, que és la quantia aproximada que es transportarà des de Tarragona fins a Barcelona a través d'una conducció d'uns seixanta quilòmetres que connectarà els sistemes Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Comprar drets d'aigua significa oferir una compensació econòmica als pagesos perquè deixin de regar, de manera que els recursos que estalviïn permetin "equilibrar" el cabal de l'Ebre després de les obres d'interconnexió de conques. Aigua d'altres comunitats autònomes

Fins ara, la Generalitat havia mantingut contactes amb diferents comunitats de regants de la part catalana de l'Ebre, encara que la momentània negativa d'aquests a cedir els seus drets ha portat a l'administració catalana a buscar possibles compradors en altres comunitats autònomes.

"Els drets d'ús de l'aigua no tenen per què sortir de la part catalana de l'Ebre, poden venir de regants de tota la conca", ha afirmat el conseller, que ha destacat que ampliar aquest ventall de possibilitats "dóna un marge més ampli de negociació" per arribar a acords.

12 milions per l'aigua de Tarragona

La Generalitat té previst comprar al Consorci d'Aigües de Tarragona uns trenta hectòmetres cúbics d'aigua que no consumeix i transportar-los mitjançant aquesta nova canonada fins a l'àrea de Barcelona, on, si no plou el suficient, es podrien produir talls en el proveïment domèstic a mitjans d'octubre.

En total, doncs, es compraran uns 30 milions de metres cúbics d'aigua a un preu d'uns 40 o 45 cèntims d'euro, fet que significa que adquirir l'aigua al CAT costarà, aproximadament, entre dotze i catorze milions d'euros, segons ha indicat Francesc Baltasar.