lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de maig, 2008

Benach adverteix que el transvasament per decret provoca una "fractura social i territorial" a Catalunya

L'aspirant a la presidència d'ERC per la candidatura ERCfutur, Ernest Benach, opina que la prolongació del transvasament de l'Ebre "directament" per la via del Reial Decret-Llei, en què el seu partit es va abstenir, provoca una "fractura social i territorial" a Catalunya, i alhora ha defensat la participació de càrrecs territorials del partit a la manifestació contrària al transvasament.

El també president del Parlament ha defensat que ERC manté una "actitud responsable al Govern", on avala el transvasament puntual cap a Barcelona, malgrat l'abstenció a la votació del decret al Congrés, i ha reconegut que "les dues coses, que són difícils de combinar, requereixen actituds que a vegades són difícils d'entendre".

"Que pugui haver-hi una contradicció -ha argumentat- entre un element i un altre se salva precisament perquè estem intentant que no hi hagi aquesta fractura territorial". "Vull solucionar el problema de 5,5 milions de persones i vull que el territori se senti respectat. I si cal fer equilibris, els fem. Els equilibris sempre són complicats, i en política més", ha admès. A més, ha defensat la participació de càrrecs territorials del partit a la manifestació contrària al transvasament que organitza el 18 de maig la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), tot i que ha matisat: "El partit no estarà a la manifestació, haurà dirigents territorials que, com és lògic, defensen el seu territori, i crec que si no ho fessin s'equivocarien".

El també president del Parlament opina que és "profundament injust que en determinats moments es posi tant el dit a l'ull (d'ERC) sobre un tema que no és responsabilitat d'ERC". "Si això s'hagués gestionat bé no seríem aquí", ha dit.

Per Benach -que concorre a la presidència d'ERC amb Rafael Niubò de candidat a la secretaria general-, ERC ha treballat i treballa amb diàleg al territori per "convèncer la població i els seus representants que determinades mesures són molt complicades, poden arribar a ser injustes, però que hi ha un motiu d'excepció i emergència nacional que les reclamen". Ha considerat que la Conselleria de Medi Ambient, dirigida per Francesc Baltasar (ICV-EUiA) hauria d'haver "convençut la gent del territori" sobre la "necessitat real" provocada per la sequera. "Això requeria una altra planificació i una altra manera d'abordar-ho", ha dit, i ha insistit: "Aquest no és un problema que hagi generat ERC".