lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de maig, 2008

El govern aragonès recorrerà el decret del transvasament si comencen les obres

Els primers vaixells cap a Barcelona van transportar aigua de l'Ebre abans que se n'aprovés l'enviament

El president del govern de l'Aragó, el socialista Marcel·lí Iglesias, ha dit avui que presentaria un recurs contenciós administratiu contra el decret espanyol que aprova el transvasament de l'Ebre a Barcelona si comencen les obres de la canonada, perquè entén que la situació d'emergència que en va motivar l'aprovació ja ha passat. Arran de les últimes pluges, les reserves als embassaments se situen ara al 33% de la capacitat.

Iglesias ha dit que quan es va aprovar el decret es va parlar de la necessitat que Barcelona rebés 33 hectòmetres cúbics abans que entrés en servei la dessaladora del Prat, i les últimes pluges n'han aportat vuitanta a les conques internes de Catalunya. 'Això és mes del doble del que es considerava imprescindible', ha dit el president aragonès.

Aigua de l'Ebre abans d'hora

D'una altra banda, la manca de transparència ha encès més els ànims a les Terres de l'Ebre. Avui s'ha sabut que els primers vaixells carregats d'aigua que va arribar a Barcelona, n'hi havia una part que era de l'Ebre. Una aigua que s'hauria agafat abans que el Consorci d'Aigües de Barcelona (CAT) autoritzés el transvasament. El president d'ICV a la zona, Jaume Forcadell, diu que demanarà explicacions i afegeix que una 'errada tècnica és difícil d'explicar'.

L'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona, l'encarregada de portar l'aigua fins als vaixells, ha reconegut que part del carregament va sortir de l'Ebre. De fet, l'empresa explica en una nota de premsa que ha utilitzat 'aigua de recursos propis', per no dir obertament que ve de l'Ebre. El motiu serien problemes tècnics de les canonades que connecten els dipòsits de Tarragona amb el port van obligar a utilitzar aigua del transvasament. Això, quan el Consorci d'Aigües de Barcelona encara no li havia donat el vist-i-plau.

Per contra, l'Agència Catalana de l'Aigua assegura que tota l'aigua transportada fins a Barcelona era dels pous del Camp de Tarragona.

La tercera part implicada, el Consorci d'Aigües de Barcelona ha dit que si l'operació s'ha fet, ha estat sense que ho sabessin. L'autorització per enviar aigua a AGBAR es va fer el dia quinze i el primer vaixell va arribar a Barcelona dos dies abans.

Les Terres de l'Ebre reclamen explicacions

El president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, ha anunciat que demanaran explicacions a les diferents parts implicades ja que l'argument d'una errada tècnica 'és difícil d'explicar'. Forcadell diu que aquesta és una 'mala notícia' i 'afegeix més llenya al foc'. El també regidor de Tortosa denuncia que 'no s'entén que passin coses així amb la sensibilitat que hi ha pel tema del transvasament'.

Les diverses entitats que s'oposen al transvasament també han denunciat que s'hagi agafat aigua de l'Ebre i denuncien que el govern només persegueix fer la canonada i no pas solucionar els problemes derivats de la sequera.

Avui: El govern d'Aragó anuncia que interposarà un recurs contenciós administratiu contra el decret de l'aigua