lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de maig, 2008

El govern canvia les regles per mantenir l'excepcionalitat per sequera i justificar el transvasament

aigua 150508 CATr

Malgrat les últimes pluges, que han fet augmentar les reserves als embassaments fins al 30%, el govern manté al sistema Ter-Llobregat el nivell d'excepcionalitat 2 per sequera, que prohibeix el reg de parcs i jardins i omplir piscines. L'augment de les reserves feia sortir automàticament d'aquesta excepcionalitat, però l'executiu s'ha reunit d'urgència avui a la tarda per modificar el decret i mantenir les restriccions. Això, després d'una forta pressió política des del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre pel fet de mantenir mesures d'emergència com l'enviament d'aigua en vaixells i el transvasament de l'Ebre.

Fins ara el decret preveia que es passés automàticament d'un nivell d'excepcionalitat a un altre en funció del volum de reserves als embassaments, amb les corresponents mesures de restricció. Ara, en canvi, amb la modificació del decret, ha de ser el govern qui aprovi el pas d'un nivell d'excepcionalitat a un altre, avaluant diferents factors, a més del volum d'aigua emmagatzemada.

Dit i fet: el govern ha decidit de mantenir el nivell d'excepcionalitat 2 al sistema de la Muga i al Ter-Llobregat i de canviar al nivell 1 en els altres. Això fa que es mantinguin les mesures restrictives de prohibició de reg a parca i jardins i d'omplir piscines i, alhora, es visualitza el manteniment d'una situació extraordinària per sequera a l'àrea de Barcelona que permeti de continuar justificant mesures com l'enviament d'aigua en vaixells i el transvasament de l'Ebre.

El PSC de Terres de l'Ebre ha demanat avui que, en aquest context, s'aturi l'enviament d'aigua amb vaixells a Barcelona. Així ho ha dit el primer secretari de la federació dels socialistes a Terres de l'Ebre, Joan Sabaté (foto). En una conferència de premsa a Tortosa, Sabaté ha dit que, tenint en compte l'increment de les reserves d'aigua per les últimes pluges, i amb la previsió que continuïn augmentant, la Generalitat hauria d'aturar l'aportació d'aigua sobrera del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona.