lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de maig, 2008

La canonada que transportarà aigua de l'Ebre serà bidireccional: Genial !!!

Baltasar 050508 CATr El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Elena Espinosa, han signat aquest matí a la seu del ministeri a Madrid l'acord de col·laboració per desenvolupar la infraestructura de conducció que permetrà transvasar aigua entre Tarragona i Olèrdola. La canonada, tal com demanava ERC, serà bidireccional: permetrà transportar aigua de Barcelona a Tarragona quan entrin en funcionament les dessalinitzadores.

L'acord, que implica la interconnexió de xarxes entre el Consorci d'Aigües de Tarragona i el sistema Ter-Llobregat mitjançant el minitransvasament de l'Ebre, preveu que la Generalitat sigui la titular de les noves infraestructures i que per tornar a transportar aigua de l'Ebre calgui un decret llei aprovat pel Congrés de Diputats. Aigües de Barcelona (Agbar) és l'empresa adjudicatària de l'obra que portarà l'aigua de l'Ebre a Barcelona.

Segons el conveni, la Generalitat gestionarà l'obra i també serà l'encarregada de les expropiacions. Estat i Generalitat han creat una comissió de seguiment de l'obra que es reunirà aquest dilluns mateix per decidir quina empresa executarà l'obra.

Els 180 milions d'euros destinats a construir els 62 quilòmetres de canonada sortiran de la inversió prevista a la disposició addicional tercera de l'Estatut, és a dir, dels diners que havien de servir per compensar el dèficit d'infraestructures de Catalunya.

La mesura pretén pal·liar els possibles talls en el subministrament que es produiran després de l'estiu si persisteix la situació de sequera extrema a Catalunya. En l'actualitat les reserves de les conques internes s'acosten al 25% de la seva capacitat, cinc punts percentuals més que fa un mes gràcies a les pluges que han caigut durant el mes d'abril. Tot i això, les precipitacions han ajudat "mínimament" a augmentar el nivell d'aigua embassada, i Catalunya continua en estat d'excepcionalitat II.

Un cop signat el conveni, es començarà a treballar de forma immediata en les obres de construcció de la canonada per fer arribar l'aigua de l'Ebre a Barcelona. Per Josep Puxeu, secretari d'Estat de Món Rural i Aigua, els passos han de ser immediats i s'ha de començar a treballar per estar a punt a primers d'octubre, que és quan, si aquest episodi de sequera continua, hi hauria problemes greus a l'àrea metropolitana de Barcelona. En declaracions a TV3, Puxeu ha explicat que s'haurà de treballar durant tot l'estiu i ha alertat que caldrà fer algunes expropiacions i que hi haurà algunes afectacions que s'hauran de pactar.

VilaWeb/ElPunt: L'Estat haurà de fer un decret cada cop que es porti aigua de l'Ebre a Barcelona