lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de maig, 2008

La Plataforma en Defensa de l'Ebre demana la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha qualificat de ''nefast'' el paper que el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha desenvolupat en la crisi per la sequera, igualant-lo ''al que ha dut a terme la Conselleria de Medi Ambient''. Per aquest motiu, la PDE ha demanat la dissolució del CAT i un canvi en els seus estatuts i organigrama, així com ha sol·licitat la dimissió del seu president, el reusenc Daniel Pi, per ''enganyar les Terres de l'Ebre i donar dades falses per justificar la canonada''. En aquest sentit, l'entitat antitransvasista ha reclamat la presidència del CAT per a ''un alcalde de les Terres de l'Ebre'' ja que 'la clau de l'aixeta ha d'estar aquí i no al Camp de Tarragona'.

Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE, ha criticat el vot ponderat que regeix la presa de decisions a les assemblees del CAT i ha denunciat també les suposades ''influències'' que van haver-hi en la darrera assemblea, on ''es demanava vots favorables a l'enviament d'aigua a Barcelona a canvi de desbloquejos en projectes urbanístics''. Panisello ha defensat que sigui un alcalde ebrenc el president del CAT ''perquè es comenci a tancar l'aixeta i la gent del Camp de Tarragona pugui ser autosuficient i no hagi de dependre de les Terres de l'Ebre''.

D'altra banda, el també portaveu de la PDE Manolo Tomàs ha criticat el fet que el conseller Baltasar ''no vulgui donar per acabada la sequera'', fet que duu la Plataforma a pensar que ''hi ha una carta amagada''. Segons Tomàs, la PDE rep amb ''prudència'' i ''desconfiança'' la possibilitat que el Govern renunciï a la construcció de la canonada que ha de connectar les xarxes del CAT i del sistema Ter-Llobregat (ATLL) i ha destacat que ''seguirem de ben a prop tots els passos que es facin'', ja que des de l'entitat es mostren ''convençuts'' que el Govern vol fer la canonada i el CAT vol ''reforçar'' el transvasament de l'Ebre. ''Qualsevol cosa que sigui disfressar el transvasament tindrà en contra les Terres de l'Ebre'', ha afegit Tomàs.

Pel que fa a la celebració de la Taula de la Sequera, la portaveu de la PDE, Susanna Abella, assistent a la mateixa, ha destacat que alguns representants d'entitats subministradores d'aigua van fer una 'defensa aferrissada' de la interconnexió de xarxes. Abella ha assegurat que 'l'Ebre no és la solució a la sequera', sinó que aquesta resideix en les mesures a desenvolupar per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i que ja estan planificades, com la dessalació, la reparació de canonades o la reutilització d'aigua regenerada.

La portaveu ha afegit que la PDE ''exigeix al Govern i al govern espanyol que compleixin les lleis que fan'', ja que el reial decret que permet la interconnexió de xarxes recull que es tracta d'una obra ''per un problema conjuntural'' i que ''en el moment que s'hagi subsanat la sequera, deixa de tenir vigència''. Basant-se en el fet que l'obra es va adjudicar ''només fa un mes'', la PDE demana l'aturada immediata del projecte, així com l'anulació de l'adjudicació i de ''tots els tràmits que fan referència a aquesta obra''.