lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de maig, 2008

Milers de persones es manifesten a Arrasate contra l'empresonament de l'alcaldessa

Arrasate 030508 CATr Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers d'Arrasate, a Gipúscoa, per protestar per l'empresonament de l'alcaldessa, Inocencia Galparsoro, d'Acció Nacionalista Basca, ordenat dimecres pel jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón sota l'acusació de col·laboració amb ETA.

Agents de la Guàrdia Civil han fet controls al peatge de l'autopista d'accés a la població un estona abans de l'inici de la protesta. Segons han indicat testimonis presencials a Europa Press, els agents de l'institut armat han aturat a, com a mínim, dos autobusos i un turisme, i han fet diverses identificacions.

A l'edifici de l'Ajuntament d'Arrasate, abans que s'iniciés la marxa, havien estat col·locades dues pancartes amb els lemes escrits en euskera: "PSOE-PNB el que no heu aconseguit amb les mocions... per la força? Llibertat per a Inocencia" i 'No ens callareu, Inocencia el poble està amb tu'. La marxa s'ha iniciat a dos quarts de sis de la tarda, amb la plaça plena de gom a gom de ciutadanes que portaven ikurriñes i banderes de Navarra, i ha transcorregut sense cap incident. Per evitar tensions, la presència policial ha estat molt discreta. L'Ertzaintza gairebé no hi era –almenys visiblement– i la protesta ha estat regulada, pel que fa al trànsit dels carrers, per la policia municipal, de la qual Galparsoro, com a alcaldessa, n'és la màxima responsable actualment.

Entre els congregats, hi havia dirigents de l'esquerra abertzale com Itziar Aizpurua (històrica dirigent de Batasuna), Asier Birumbrales (Moviment pro Amnistia), Miren Legorburu (regidor d'ANB a Hondarribia), Nekane Erauskin (parlamentària d'EHAK), Iñaki Errazkin (alcalde d'Azpeitia d'ANB), i Xabier Zubizarreta (exalcalde d'Arrasate que va abandonar el càrrec per una moció de censura).

Hores abans de la manifestació, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha puntualitzat que l'autorització o la prohibició de la marxa depenien del govern basc, que no ha intentat impedir-la, però ha advertit que l'Audiència Nacional "es pronunciarà si els jutges consideren que és il·legal".