lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de maig, 2008

Òmnium Cultural considera que el PP defensa "la decantació històrica" en demanar "neutralitat" respecte al 1714

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta i Ribalta, ha titllat de "camuflatge de la justificació de la unitat d'Espanya de sempre" l'exigència demanada per Alberto Fernández Díaz, president del grup popular a l'Ajuntament de Barcelona, sobre el tractament de la commemoració del 300 aniversari de la Guerra de Successió. El polític del PP havia reclamat que la commemoració es fes des de la "neutralitat històrica".

Per Porta, el que demana Fernández Díaz "no és neutralitat, sinó decantació", ja que tot i que és conscient que la història "es reescriu en funció de la sensibilitat col·lectiva de cada moment", cal tenir en consideració que "els fets són els fets", i aquests no es poden oblidar. Així, "fets incontestables" com el Decret de Nova Planta o "l'exili de més de 30.000 catalans a Àustria" no es poden "dissimular".

El president d'Òmnium ha afegit que "n'hi ha prou amb llegir el decret de Nova Planta" per entendre les conseqüències que va tenir sobre la identitat "lingüística, cultural i nacional" de Catalunya la Guerra de Successió. A més, Porta insisteix a utilitzar fonts i historiadors solvents per conèixer els fets i ha posat com a exemple de poca neutralitat les recents celebracions dels fets del 2 de maig de 1808 a Madrid, "on ningú ha parlat dels afrancesats".