lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de juny, 2008

El govern espanyol no ha publicat les balances fiscals, malgrat la promesa feta per Zapatero

ZP 080408 Just avui fa dos mesos que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es comprometia, davant del congrés, a publicar les dades de les balances fiscals de Catalunya abans d'aquest període de temps. Ho va fer en el debat d'investidura, en què fou investit amb els únics vots del PSOE, les abstencions de CiU, PNB i ICV-IU, i el vot en contra d'Esquerra.

Durant el debat d'investidura, els partits catalans van demanar-li la publicació de les balances fiscals, a més de la reforma del sistema de finançament, i el cap de l'executiu espanyol s'hi va comprometre. El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, li va demanar que fossin les universitats, i no només els polítics, qui actualitzessin les dades de les balances fiscals.

Zapatero va respondre que el Ministeri d'Economia en faria un anàlisi rigorós i objectiu. La vice-presidenta María Teresa Fernández de la Vega va dir divendres que el govern treballava per obtenir les dades i que, una vegada les tingués, les faria públiques.

Respecte d'aquesta qüestió, el portaveu d'Esquerra al congrés, Joan Ridao, té previst demanar dimecres en la sessió de control del president al govern espanyol per què l'executiu no ha complert amb el compromís adquirit.

Una altra 'promesa' famosa del cap de l'executiu espanyol va ser la que respectaria l'estatut que aprovés el Parlament de Catalunya. Com es va veure més tard, no la va complir, perquè el congrés espanyol va modificar-ne força aspectes i va diluir-lo de manera important.

lo carrer del riu: Zapatero es compromet a publicar les balances fiscals abans de dos mesos