lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 de juliol, 2008

Deu anys sense la Maria Mercè Marçal

Avui fa deu anys de la mort de l’escriptora.

Poeta, traductora i narradora. Maria Mercè Marçal va ser una escriptora compromesa que participà en la política i en moviments cívics com el feminista, que mai no abandonà. Fa deu anys que ja no hi és, però el llegat de Maria Mercè Marçal arriba arreu a través dels seus llibres. Una tasca més fàcil gràcies a la Fundació que porta el seu nom i s'encarrega de difondre la seva obra a més d'apostar per la creació artística i cultural del país. Tot i haver nascut circumstancialment a Barcelona es considera sempre d'Ivars d'Urgell (Pla d'Urgell), població on passa tota la infància. Llicenciada en Filologia Clàssica, exerceix de catedràtica de Llengua i Literatura Catalanes en diversos instituts. Es dóna a conèixer l'any 1977 amb el recull de poemes 'Cau de llunes' (Premi Carles Riba 1976). Des d'aleshores publica diversos poemaris, l'últim del quals, 'Desglaç', recull l'obra escrita entre el 1984 i el 1988. L'escriptora publica també la novel•la 'La passió segons Renée Vivien' (Premi Carlemany 1994), que obté diverses distincions de la crítica. Com a traductora, aporta al català l'obra de Colette, Marguerite Yourcenar i Leonor Fini.

En els últims anys de la seva trajectòria, impulsa la creació del Comitè de dones escriptores dins el Centre Català del PEN, arran de la fundació d'aquest moviment femení internacional el 1992. Marina Rossell-Cançó de la sort

Marina Rossell-Cançó de fer camí Alguns cantautors han posat música i veu als seus poemes, com per exemple Marina Rossell, Ramon Muntaner, Teresa Rebull, Celdoni Fonoll i Maria del Mar Bonet.

"A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".(M.M.Marçal)

Viquipèdia: Maria Mercè Marçal

Coc Ràpid: Maria Mercè Marçal, en el record

Homenatge a l'escriptora Maria-Mercè Marçal L'Auditori del Palau de la Generalitat, el divendres, 20 de juny de 2008, va acollir un homenatge a l'escripttora Maria-Mercçè Marçal en motiu del desè aniversari de la seva mort. Durant l'acte, es va presentar el número extraordinar 89/90 de la revista Reduccions dedicat íntegrament a la figura de l'autora. A l'acte, hi va participar el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Marta Selva; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo; el director de la revista Reduccions, Lluís Solà; i la presidenta de la Fundació Maria-Mercè Marçal, Heura Marçal. L'acte va incloure un recital de poemes de l'escriptora a càrrec de l'actriu Montserrat Carulla i l'actor Joel Joan.