lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 de juliol, 2008

Quina barra !!! Endesa veu insuficient que la llum pugi un 11% en 6 mesos

La queixa al govern central per congelar la tarifa elèctrica o per augmentar-la només en línia amb la inflació és un clàssic en els discursos de presidents de companyies elèctriques. Tot i que enguany el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha trencat el seu guió del primer mandat i en només sis mesos ja ha encarit la factura un 11%, el president d'Endesa, José Manuel Entrecanales, no es dóna per satisfet i manté que aquest increment que duplica la inflació "segueix sent insuficient".

A l'augment de la tarifa del 3,3% aprovat al gener avui se n'hi suma un de nou del 5,6% de mitjana. Per a la majoria de llars, però, l'increment que entra en vigor avui és del 7,3% i la factura total, per tant, s'elevarà un 11%. Segons el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, és un mal necessari per frenar el dèficit de tarifa, que s'origina perquè el cost de fer arribar la llum a les llars és superior al que les companyies en cobren a preu regulat.

El president d'Endesa, però, no comparteix la visió de Sebastián i va aprofitar la seva estrena en una junta d'accionistes de l'elèctrica per alertar que no servirà ni per delimitar el dèficit tarifari del 2008. Segons Entrecanales, l'única solució és que l'executiu assumeixi la "plena liberalització del mercat".

A diferència de les juntes dels dos últims anys, en què es debatia amb passió l'opa de Gas Natural i més tard la de l'alemanya E.ON, el fet que ara entre Acciona i la italiana Enel acumulin el 92% del capital ha convertit la cita amb els accionistes en un simple tràmit. Ahir no hi va haver ni una petició de paraula entre els assistents a la primera junta des del canvi d'amos. L'única concessió a la nostàlgia va ser la presència de Manuel Pizarro, que va seure a primera fila amb Rodolfo Martín Villa.

La junta va ratificar la venda d'actius a E.ON per 11.500 milions d'euros, que deixa unes plusvàlues de 4.550 milions. Entre el lot venut hi ha la central tèrmica de Tarragona.