lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juliol, 2008

Un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics alerta l'executiu català sobre els mecanismes del govern central per vulnerar l'Estatut

El govern català té detectada l'estratègia de l'executiu central per vulnerar contínuament l'autogovern. Disposa d'un informe elaborat per l'Institut d'Estudis Autonòmics que detalla almenys set mecanismes que fa servir el gabinet de Zapatero per esquivar l'Estatut. El conseller de Governació, Jordi Ausàs, aprofitarà el contingut del text per denunciar avui a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat la invasió competencial i posar damunt la taula alguns exemples. Així ho va avançar ahir a la resta de consellers d'ERC durant l'habitual reunió de dimarts abans del consell executiu, que es va destinar a preparar la cimera bilateral fent un repàs exhaustiu dels temes que tenen pendents de traspàs els seus respectius departaments. Les lleis de bases invasives és el primer camí de vulneració de l'Estatut que es critica, amb normes que afecten des del turisme, a l'acció social, o a les universitats, tant pel que fa a les proves d'accés a estudis universitaris com a les beques, entre altres.

La segona via són les subvencions en matèries que no són competència del govern central, que la Generalitat impugna. El Tribunal Contenciós Administratiu, però, triga anys a resoldre i quan sentencia ja estan repartides. La transposició de directives europees i l'aplicació de competències supracomunitàries se sumen al llistat, juntament amb l'apel·lació a competències exclusives que la Constitució fixa a l'article 149.1. La "deslleialtat institucional" apareix com a sisè punt i ho exemplifica amb la llei de la dependència. "L'Estat elabora una llei que implica una despesa, de la qual s'acaba fent càrrec el govern català", adverteix.

L'arquitectura constitucional és el setè mecanisme. La composició del mateix Tribunal Constitucional i d'altres organismes de l'Estat s'apunten com alguns exemples.