lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 d’agost, 2008

Cent vint tones de tomàquets a Bunyol

Com cada últim dimecres d'agost, Bunyol (Foia de Bunyol) ha celebrat avui la seva festa més coneguda: la Tomatina, de renom internacional.

Hi han acudit uns quaranta mil participants, que han tirat cent vint tones de tomàquet. A les onze, un coet ha anunciat el començament de la batalla, que ha durat una hora. Perquè tot anés sobre rodes, els participants han hagut de tenir presents algunes normes com, per exemple, la d’aixafar els tomàquets abans de tirar-los.

Un segon coet ha anunciat el final de la batalla de tomàquets a les dotze. Els milers de quilos de tomàquets provenen de Xilxes (Plana Baixa), on es cultiven expressament per a la festa d'avui. A la Tomatina, no solament hi participen veïns de Bunyol i de les viles del voltant, sinó també gent de força llocs d'Europa i, fins i tot, dels EUA i del Japó.

La festa va néixer l'any 1945. Una cercavila de gegants va acabar amb una baralla i els tomàquets d'una botiga d’allà a prop van servir d’arma de defensa. Viquipèdia: La Tomatina de Bunyol