lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de setembre, 2008

Garzón vol començar a censar els desapareguts durant el franquisme

Garzón 020908 RAC1 El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha demanat a l'abat del Valle de los Caídos, a l'Arxiu General de l'Administració, a la Conferència Episcopal i al Centre Documental de la Memòria Històrica que l'informin sobre el nombre de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme amb la finalitat de determinar si és competent per investigar aquests fets.

En una providència, el jutge informa la Conferència Episcopal que haurà de permetre que la Policia Judicial accedeixi a totes les parròquies de l'Estat espanyol (22.827) perquè els facilitin els llibres de difunts de què disposen amb la finalitat d'identificar les possibles víctimes desaparegudes a partir d'aquella època.

A l'abadia benedictina de la Santa Cruz del Valle de los Caídos i a la delegació del Patrimoni Nacional a San Lorenzo del Escorial els reclama que li proporcionin els noms de les persones que estan enterrades en aquell lloc. La petició del jutge també s'estén als alcaldes de Granada, Còrdova, Sevilla i Madrid, que han de notificar el nombre de persones enterrades en fosses comunes de les seves localitats.

Associacions de familiars de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme han presentat fins ara vuit denúncies al jutjat de Garzón per diferents casos a Navarra, Balears, Canàries, Catalunya, Galícia, Andalusia i un cas individual d'un diputat socialista i, de forma genèrica, han denunciat la desaparició de 30.000 persones durant l'epoca.