lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’octubre, 2008

El ministre de Justícia evita comprometre la fiscalia en el cas Companys

El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha evitat comprometre la fiscalia general de l'Estat en el cas Companys, aquest dimarts en el ple del Senat.

En la sessió de control al govern espanyol, el senador de l'Entesa Catalana de Progrés Miquel Bofill (ERC) ha preguntat al ministre per la revisió de la condemna al president Companys, que la seva néta i la Generalitat esperen que es pugui anul·lar basant-se en la llei de la memòria històrica.

Bofill ha demanat al ministre quina creu que serà la resposta del Tribunal Suprem, que fins ara sempre s'ha negat a revisar sentències del franquisme, com ara les de casos coneguts com el de Salvador Puig Antich o el de Joan Peiró, ministre de la República. Bermejo ha respost que és difícil de preveure la resposta del tribunal, ja que els jutges són independents del poder executiu. Tanmateix, tampoc no ha volgut contestar de manera concreta a les preguntes sobre la posició de la fiscalia general de l'Estat, que sí que depèn del ministre.

Quan el senador Bofill li ha demanat quina serà la posició del fiscal quan es presenti el recurs –ja que fins ara sempre s'ha oposat a les revisions– i si hi ha possibilitats que la mateixa fiscalia insti la revisió, Bermejo ha tirat pilotes fora. S'ha limitat a assegurar que el govern és "sensible" a aquest cas tan "especial" de "l'assassinat ignominiós" del 123è president de la Generalitat de Catalunya i que ho demostrarà quan arribi el moment.