lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 d’octubre, 2008

Nobel de la pau per a l'impulsor de la independència de Kosovo i Namíbia

El diplomàtic i expresident finlandès Martti Ahtisaari ha estat guardonat amb el premi Nobel de la pau 2008, segons ha informat aquest divendres el comitè del Nobel noruec, amb seu a Oslo. Ahtisaari, nascut el 1937, és l'autor del pla de l'ONU que va permetre el procés perquè Kosovo arribés a la independència al febrer, amb l'oposició de Sèrbia i de Rússia i el suport de bona part dels països occidentals, entre els quals no hi ha l'Estat espanyol.

Segons el comunicat del comitè, Ahtisaari ha estat guardonat "pels seus importants esforços en diversos continents i durant més de tres dècades per resoldre conflictes internacionals", uns esforços que "han contribuït a un món més pacífic i a la fraternitat entre nacions, seguint l'esperit d'Alfred Nobel".

Ahtisaari ha participat en els intents per resoldre diversos conflictes greus i llargs: va col·laborar en el procés per a la recuperació de la independència de Namíbia, en el conflicte d'Aceh, a Indonèsia, i "el 1999 i també entre 2005 i 2007, va treballar "en circumstàncies especialment difícils en la recerca d'una solució al conflicte de Kosovo", segons el comitè noruec.

VilaWeb/ElPunt: El premi Nobel de la Pau reconeix la tasca de l'ex-president finlandès Martti Ahtisaari