lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 d’octubre, 2008

Salmond manté que el destí d’Escòcia és la independència

Duríssim atac ahir del primer ministre escocès, Alex Salmond, al cap del govern britànic, Gordon Brown. El líder independentista va aprofitar el tancament del 74 congrés anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP) per recordar que “el destí d’Escòcia és la independència” i criticar la política econòmica del govern britànic: “La punxada del laborisme de Brown amenaça de trencar rècords, i quasi ha trencat els nostres bancs”.

Salmond feia referència al rescat del Royal Bank of Scotland (RBS) i de Halifax Bank of Scotland (HBOS). Mentre Brown s’esforça a aparèixer de portes enfora com el polític capaç d’estabilitzar els mercats i dotar el món d’un nou ordre financer, de portes endins de la unió se li recorda que “la condició de l’economia, les pors de la nostra gent i l’estat del sector financer són una sorprenent condemna de l’Estat del Regne Unit”.

Salmond acusava Brown de ser coresponsable de la “calamitat, que ell ara anomena triomf”. Per això el cap de govern escocès demanava no només mil milions de lliures que assegura que estan retinguts a Londres i que pertanyen a la seva administració, sinó una “nova etapa de responsabilitat”, que passa per “collir la nostra pròpia collita i fer el nostre calaix”.

El congrés, en què l’SPN ha presentat mesures concretes per alleujar l’economia dels escocesos, té lloc tres setmanes abans de l’elecció parcial de la demarcació de Glerothes, el 6 de novembre, en la qual Brown es juga bona part del seu futur, i l’SPN, les seves aspiracions de cara al referèndum sobre la independència previst per al 2010.