lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de novembre, 2008

Els domassos amb la senyera tornaran al Saló de Cent de Barcelona abans que s'acabi l'any

Els murs del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona tornaran a ser guarnits amb els domassos amb la senyera teixits als segle XIX després d'un exili de quatre anys. La comissió de Presidència del consistori ha aprovat aquest dimecres per unanimitat restituir els tapissos al seu lloc. La proposta ha estat presentada per la portaveu del grup municipal d'ERC, Ester Capella, i hi han votat a favor tots els altres partits: CiU, el PP, el PSC i ICV. El text aprovat obliga l'equip de govern, format pel PSC i ICV, a fer penjar els domassos al saló abans que s'acabi l'any.

ERC ha presentat la petició arran d'una campanya popular engegada per Estat Català i diverses entitats a través d'internet. La campanya, titulada Volem els domassos al Saló de Cent, es va estendre ràpidament per la xarxa i el president del grup municipal dels republicans, Jordi Portabella, ha reconegut avui "l'esforç i la persistència" dels impulsors de la idea, ja que permetrà que "la ciutat tingui els símbols que li pertoquen com a capital de la nació".

Els domassos van ser encarregats durant la restauració del saló dirigida per Lluís Domènec i Montaner al segle XIX. Durant la dictadura van ser retirats, però l'últim alcalde predemocràtic, Socías Humbert, els va tornar a penjar durant la transició. Van guarnir la sala noble fins que l'any 2004, en època de l'alcalde Joan Clos, es van retirar per fer-los restaurar. Les tasques de neteja van durar un any, segons van indicar fonts municipals a l'AVUI.cat, però per raons no aclarides els tapissos no es van tornar a col·locar.

Jordi Portabella: Els domassos del Saló de Cent, símbols de país