lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de novembre, 2008

Mickey Mouse fa 80 anys

Pot ser que Mickey Mouse no envelleixi, però el seu carnet d'identitat assegura que aquest dimarts, dia 18 de novembre, compleix 80 anys, tota una vida dedicada a arrencar somriures entre els més petits, encara que s'hagi retocat les orelles, el nas i els ulls amb el pas del temps.

Aquest petit ratolí, molt aficionat als pantalons curts de color vermell, les sabates grogues i els guants blancs, és el personatge per excel·lència de Walt Disney, i va aparèixer per primera vegada en un cinema de Nova York, on es va exhibir el curtmetratge Stemboat Willie, el 18 de novembre de 1928. Aquesta història va ser la primera que es va distribuir, tot i que abans s'havien creat Plane crazy i Gallopin gaucho, totes dues mudes, que no es van estrenar fins més endavant. En aquella època, els seus ulls eren dos punts negres, les seves orelles eren llargues en lloc de rodones, el nas, més arremangat i la seva cara era blanquinosa, en lloc del rosat que va començar a adquirir a partir del 1935.

El ratolí més famós del món, al qual originalment va posar la veu el mateix Disney, és tota una icona de la cultura nord-americana i la imatge d'un dels grans imperis històrics de la mercadotècnia mundial, després d'aparèixer en desenes de pel·lícules, curtmetratges i capítols de televisió.

Però el seu naixement va ser fruit de la casualitat, ja que el primer personatge de Disney va ser el conill de la sort Oswald, que per solucionar problemes legals de drets es va acabar transfomant en un ratolí. Batejat inicialment com Mortimer, va ser idea de l'esposa de Walt Disney, Lilly, canviar-li el nom pel de Mickey, més familiar. El 1932, l'Acadèmia de Hollywood va premiar Disney amb un Oscar honorífic per la creació d'aquest personatge.