lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de desembre, 2008

Montserrat commemora el quarantè aniversari de la renovació de la Flama de la Llengua

Les entitats excursionistes de Catalunya que cada tercer cap de setmana de febrer renoven la Flama de la Llengua, ubicada a l'atri de la basílica de Montserrat, commemoren avui el quarantè aniversari de l'efemèride. Assistiran a una missa conventual i a l'acte de presentació d'un llibre que recull els quaranta anys de la festa, presidit per l'abat, Josep M. Soler, i pel president de la Federació d'Entitats Excursionistes (FEEC), Anton Fontdevila.

La flama s'encén davant la tomba de Pompeu Fabra a finals de gener a Prada (el Conflent) i arriba a Montserrat el tercer diumenge de febrer, duta per membres d'algun grup excursionista de la FEEC.

La iniciativa va sorgir el 1968, durant el franquisme, quan una comissió d'entitats excursionistes va commemorar el centenari del naixement de Pompeu Fabra. Davant la seva tomba, la seva filla, Carola Fabra, va encendre una flama que va arribar al monestir de Montserrat en una setmana, després de 121 relleus, per camins de muntanya. Des de llavors, està permanentment encesa en una llàntia votiva instal·lada a l'atri de la basílica, que duu la llegenda 'Flama de la Llengua Catalana. L'encengué la fe, la porta l'esforç, la manté la voluntat d'un poble'.