lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de gener, 2009

Hamàs anuncia un alto el foc d'una setmana a la Franja de Gaza

Gaza 180109 CATr Hamàs i altres faccions palestines han anunciat un alto el foc immediat a la franja de Gaza que durarà una setmana, el mateix temps que dóna a Israel perquè retiri les seves tropes de la zona.

L'anunci de Hamàs arriba gairebé en el mateix moment en què a Xarm al-Xeikh (Egipte) ha començat una cimera internacional convocada pel president egipci Hosni Mubarak amb diferents caps d'Estat i de govern occidentals, com Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i José Luis Rodríguez Zapatero, per trobar una sortida al conflicte. També hi assisteix el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, que aquest matí ja s'ha reunit amb Mubarak.

Un cop acabi la cimera està previst que tots els mandataris es traslladin a Israel per seguir negociant la sortida del conflicte. Aquest anunci arriba després que aquest dissabte a la nit el primer ministre Ehud Olmert hagi anunciat un alto el foc unilateral a Gaza i que l'exèrcit israelià hagi començat a sortir del territori palestí. Amb tot, al llarg d'aquest diumenge s'han viscut diversos enfrontaments entre israelians i palestins. Hamàs ha llançat sis coets des de Gaza cap a Israel, que ha respost de forma contundent amb un atac aeri. Com a conseqüència d'aquests enfrontaments entre militars israelians i milicians a la frontera de Gaza ha mort un jove agricultor, la primera víctima civil des de l'inici de la treva israeliana. Els equips d'emergència han localitzat el cadàver de 95 persones enterrades sota la runa de les seves cases a Gaza.

VilaWeb/ElPunt: L'exèrcit israelià comença una retirada parcial de la franja de Gaza