lo carrer del riu

lo carrer del riu

04 de març, 2009

L'ICPC ja no pregunta sobre la independència de Catalunya

Per primera vegada en divuit anys el sondeig d'opinió de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials obvia aquesta qüestió El Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) presenta demà la segona part de l'estudi 'Suport Social a la independència de Catalunya (1991-2008)' en el què no ha tingut en compte el sondeig d'opinió de 2008 de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPC) perquè, per primera vegada en divuit anys, l'enquesta no ha preguntat als catalans sobre la independència de Catalunya. Així, per a l'estudi del CES només s'han pogut tenir en compte les edicions anteriors del sondeig, que sí contemplaven aquesta qüestió i tres enquestes del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) per analitzar l'estat de l'independentisme i l'unionisme a Catalunya i la seva evolució històrica en els darrers vint anys. L'ICPC és un òrgan dependent de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Aquest nou lliurament de l’estudi identifica les característiques sociològiques principals (consum de mitjans de comunicació, nivell d’estudis, ingressos familiars, classe social, professió, llengua,..) dels grups considerats: independentista, unionista i indecís. Així mateix, defineix l’evolució històrica d’altres variables com ara el vot declarat en les diferents conteses electorals, fet que ens permet extreure conclusions en relació a l’evolució històrica en els darrers divuit anys dels partits polítics en el si de cada grup: independentista, unionista i indecís.

L’estudi s’acompanya d’unes notes qualitatives que permeten completar l’estudi que la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes va presentar el mes de setembre amb unes conclusions sobre l’estat de l’independentisme i l’unionisme a Catalunya, així com la seva evolució històrica en les darreres dues dècades.